Sommer OL i Moskva 1980

1980 Sorry, your browser does not support inline SVG .
I 1980 valgte USA's præsident Jimmy Carter at benytte de olympiske lege som platform for sin protest mod Sovjetunionens invasion i Afghanistan i december 1979. Dermed blev OL for anden gang i træk ramt af en politisk boykot.

USA - og dermed hele den vestlige verden - boykottede de olympiske lege i Moskva, der blev afholdt i dagene 19. juli - 3. august 1980. I alt 65 lande takkede nej til den sovjetiske invitation til legene. Enkelte lande som England og Australien støttede som nationer den vestlige boykot, men tillod deres idrætsfolk selv at afgøre, om de ville deltage eller ikke.

Kun 80 nationer deltog i legene - det laveste antal siden legene i Melbourne 1956. Tilsvarende var de ca. 5.300 deltagende atleter det laveste antal siden legene i Tokyo 1964.

De politiske markeringer prægede også åbningsceremonien på Lenin Stadion med plads til 103.000 tilskuere, hvor en række nationer valgte enten at blive helt borte eller at marchere ind på stadion med det olympiske flag i spidsen i stedet for nationalflaget, nationalflaget kunne opfattes som politisk støtte.

Det olympiske program var stort set uændret fra legene i Montreal fire år tidligere. Der blev i alt konkurreret i 203 discipliner inden for 23 idrætsgrene.

En række discipliner led hårdt under boykotten. Bl.a. noterede man, at i hockeyturneringen deltog kun tre kvalificerede hold, at judo måtte gennemføres uden japanere, at i ridning var alle førende nationer fraværende, at sejlsport var særlig hårdt ramt, og at gymnastik hos herrer måtte gennemføres uden gymnaster fra Japan, Kina og USA.

På trods heraf oplevede man dog fremragende idrætspræstationer ved legene, bl.a. med en række nye verdens- og olympiske rekorder.

På atletikstadion bemærkedes som højdepunkter duellerne mellem de to britiske mellemdistancestjerner Sebastian Coe og Steven Ovett på 800 m og 1500 m samt den lille etiopier Miruts Yifters sejre på 5.000 m og 10.000 m.

I svømmehallen vandt Vladimir Salnikov fra Sovjetunionen tre guldmedaljer. I 1500 m fri stil brød han en af svømmesportens drømmegrænser ved som den første at svømme distancen under 15 minutter.

I USA's fravær blev opgøret blandt nationerne en tvekamp mellem Sovjetunionen og Østtyskland med værtsnationen som den klart dominerende. På pladserne herefter fulgte Bulgarien, Cuba og Italien.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Moskva 1980..
Artiklen om OL i Moskva 1980 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy