ved OL i Chamonix 1924

1924 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Konkurrencerne i hurtigløb på skøjter blev afholdt på et nyt stadion, der blev bygget til de første olympiske vinterlege i Chamonix. Det nye stadion lå ved floden Arve og erstattede en gammel skøjtebane på stedet. Det havde plads til 5000 tilskuere og blev anvendt til flere idrætsgrene. Inden for den 400 m lange skøjtebane var der plads til en ishockeybane, og uden for skøjtebanen var der anlagt skiløjper.

Skøjteløbene i Chamonix var det første møde i årtier mellem de europæiske og de nordamerikanske løbere, idet der ikke havde været afholdt verdensmesterskaber siden 1897. Det var op til OL tvivlsomt, om de norske løbere ville deltage, deres store stjerne Oscar Mathisen havde status som professionel og kunne ikke deltage, og generelt var nordmændene tøvende i forhold til de første vinterlege. Et afbud fra Norge ville have devalueret konkurrencerne betydeligt, men nordmændene valgte dog at deltage, selv om de først ankom til Chamonix dagen før konkurrencernes start.

Den første konkurrence på programmet i Chamonix var 500 m hurtigløb på skøjter, der blev afgjort den 26. januar. Amerikaneren Charles Jewtraw sejrede, og han blev derved den historiens første olympiske mester ved et vinter-OL.

Den finske skiløber Claes Thunberg blev legenes mest vindende atlet ved at vinde medaljer i alle fem discipliner i hurtigløb på skøjter. Tre af Thunbergs medaljer var af guld, idet han sejrede i 1500 m, 5000 m og i kombination, en disciplin der kun var på det olympiske program denne ene gang.

Claes Thunberg var 31 år og en af tidens største skøjteløbere. Han vandt yderligere to olympiske guldmedaljer i 1928, og han var verdensmester i kombination fem gange. Han sluttede sin internationale karriere som 42-årig ved verdensmesterskaberne i 1935.

Denne artikel om ved OL i Chamonix 1924 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database