Langrend ved OL i Sarajevo 1984

1984 Sorry, your browser does not support inline SVG .
De nordiske skikonkurrencer ved vinter-OL i 1984 blev afviklet i Igman-dalen, omkring 25 km fra Sarajevo. Her blev der bl.a. løbet langrend på sletten Veliko Polje. Der var otte langrendsdiscipliner på programmet, fordelt ligeligt på kvinder og mænd. 20 km langrend for kvinder var ny disciplin i Sarajevo.

I årene op til OL i Sarajevo var en ny stil, den såkaldte skøjteteknik, blevet udbredt i langrendssporten. Det internationale skiforbund var tøvende med at acceptere den nye stil, og ved OL var der indlagt begrænsninger på brug af skøjteteknik. I Sarajevo benyttede flertallet af atleterne skøjteteknik på de dele af løjperne, hvor dette var muligt.

Finlands 28-årige Marja-Liisa Hämäläinen blev langrendssportens store navn på Veliko Polje. Med tre guldmedaljer for klare sejre i alle tre individuelle konkurrencer for kvinder samt bronzemedalje sammen med resten af det finske hold i stafetten over 4x5 km blev hun den mest vindende atlet ved vinter-OL i Sarajevo.

Marja-Liisa Hämäläinen havde også deltaget ved vinter-OL i 1976 og 1980 uden at opnå bemærkelsesværdige resultater. Nogle måneder efter OL giftede hun sig med landsmanden Harri Kirvesniemi, og under navnet Marja-Liisa Kirvesniemi deltog hun ved vinter-OL i 1988, 1992 og 1994. Ved OL i Lillehammer 1994 afsluttede hun i en alder af 38 år sin imponerende olympiske karriere ved at vinde to bronzemedaljer.

Sveriges nye, unge stjerne, 22-årige Gunde Svan, stillede op i sit første internationale mesterskab i Sarajevo. Det blev en start på karrieren over al forventning. Med to guldmedaljer, en sølv og en bronze blev Gunde Svan den bedste mandlige atlet i langrendskonkurrencerne.

På den afsluttende langrendskonkurrence over 50 km besluttede den svenske træner på trods af, at Gunde Svan allerede havde vundet to olympiske guldmedaljer, at lade Sveriges anden favorit på distancen, veteranen Thomas Wassberg, den regerende verdensmester, starte på Sveriges sidste startplads, hvorved han fik fordelen af at kende Svans og de øvrige konkurrenters mellemtider. Opgøret mellem de to svenskere blev en af de mest spændende langrendskonkurrencer nogen sinde. Ved 7 km-mellemtiden førte Wassberg med fem sekunder, ved 19,7 km med 15 sekunder, ved 32 km førte Svan med syv sekunder, og ved 44,7 km førte Svan stadig, men nu kun med et sekund. I mål var Wassberg 4,9 sekunder foran sin unge rival.

Ved det følgende vinter-OL i Calgary 1988 vandt Gunde Svan yderligere to guldmedaljer, og i en periode på syv år fra 1984 var han verdens dominerende langrendsløber.


Main sources:

- Sarajevo official report 1984

Denne artikel om Langrend ved OL i Sarajevo 1984 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy