Vinter OL i Chamonix 1924

1924 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Indtil 1924 havde vintersportsgrene, ishockey og kunstskøjteløb, flere gange været på det olympiske program. Ligeledes havde IOC flere gange drøftet mulighederne for at afholde selvstændige vinterlege. I forbindelse med planlægningen af de olympiske lege i Berlin i 1916 havde de tyske arrangører også planer om særskilte skilege. Dette blev dog aldrig aktuelt, da OL i Berlin 1916 blev aflyst på grund af 1. verdenskrig.

I 1921 diskuterede IOC igen et forslag om at afholde vinterlege. De nordiske lande var imod et sådant forslag, da de var bekymrede for, at selvstændige vinterlege ville fjerne opmærksomheden fra deres egne Nordiske Lege, der var blevet afholdt hvert fjerde år siden 1901. Der blev derfor ikke truffet nogen beslutning i sagen.

I juni 1922 arrangerede den franske olympiske komite' en konference med deltagelse af repræsentanter for skisport, skøjtesport og ishockey. Her besluttedes det med støtte fra IOC at afholde en Internationale Vintersportsuge, der så efterfølgende blev afholdt i Chamonix, Frankrigs berømte vintersportssted ved Mont Blancs vældige bjergmassiv i dagene 25. januar - 4. februar 1924.

Arrangementet blev en succes, og vintersportsugen blev efterfølgende i 1925 af IOC udnævnt til at være de første selvstændige olympiske vinterlege. Samtidigt blev det besluttet at arrangere olympiske vinterlege hvert fjerde år, parallelt med sommerlegene. De nordiske lande opgav deres modstand mod vinterlegene, måske under indtryk af at 28 af de 43 uddelte medaljer i Chamonix gik til atleter fra et nordisk land.

Programmet i Chamonix omfattede syv idrætsgrene: Bobslæde, ishockey, kunstskøjteløb, hurtigløb på skøjter, nordisk kombination, langrend på ski og skihop. I alt blev der konkurreret i 14 discipliner.

Den første olympiske mester ved et vinter-OL blev amerikaneren Charles Jewtraw, der den 26. januar 1924 vandt guld i 500 m hurtigløb på skøjter. Den finske skøjteløber Clas Thunberg blev bedste idrætsudøver ved konkurrencerne med i alt fem medaljer, heraf tre af guld. Den norske skiløber Thorleif Haug vandt ligeledes tre guldmedaljer.

Ishockeyturneringen blev som i 1920 vundet af Canada, der med en samlet målscore i fem kampe på 110-3 var knusende overlegen.

I kvindernes kunstskøjteløb blev en 11-årig norsk pige, Sonja Henie, nummer otte og sidst i konkurrencen. I de tre følgende olympiske vinter-OL vandt hun guld.

Ca. 300 atleter fra 16 lande deltog i det, der skulle blive de første olympiske vinterlege. Norge blev bedste nation foran Finland og Østrig.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Chamonix 1924..
Artiklen om OL i Chamonix 1924 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy