Vinter OL i Sapporo 1972

1972 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Da Japans kejser Hirohito den 3. februar 1972 på Makumanai isstadion i Sapporo kunne erklære de 11. vinterlege for åbnet, var det første gang, de olympiske vinterlege blev afholdt uden for Europa og USA. Sapporo var oprindeligt udpeget som vært for vinterlegene i 1940, der blev aflyst som følge af 2. verdenskrig. Med 32 års forsinkelse blev Sapporo nu olympisk værtsby.

Optakten til legene blev præget af IOC-præsidenten Avery Brundages kamp for opretholdelsen af amatørbestemmelserne ved OL. Dette gav anledning til, at den østrigske skistjerne Karl Schranz dagen før legenes åbning blev udelukket fra deltagelse på grund af en anklage om modtagelse af reklameindtægter. Diskussionen om amatørreglernes fortolkning medførte også, at det canadiske ishockeyhold rejste hjem i protest mod, at reglerne hindrede spillere fra den nordamerikanske NHL-liga i at stille op.

Sapporo var en by med over 1 million indbyggere, og byen investerede store beløb i at arrangere de hidtil dyreste og mest imponerende vinterlege.

Der deltog ca. 1010 idrætsudøvere fra 35 lande i legene i Sapporo - lidt mindre end i de foregående vinterlege i Grenoble fire år tidligere. Taiwan og Philippinerne deltog for første gang ved vinter-OL.

Der blev som ved legene i Grenoble konkurreret i 35 discipliner inden for 10 idrætsgrene.

Den hollandske skøjteløber Ard Schenk blev bedste deltager ved legene med tre ud af fire mulige individuelle guldmedaljer i hurtigløb på skøjter. Galina Kulakova, Sovjetunionen vandt begge langrendsdiscipliner for kvinder og sikrede sig endvidere en tredje guldmedalje som deltager på Sovjetunionens stafethold.

I kunstskøjteløbernes parløbskonkurrence indledte Sovjetunionens Irina Rodnina sin imponerende olympiske karriere ved at vinde guld sammen med Alexei Ulanov. I skihopkonkurrencen på normalbakke vandt værtsnationen Japan alle tre medaljer med Yukio Kasaya som bedste mand.

Sovjetunionen blev bedste nation ved legene i Sapporo. Herefter fulgte Østtyskland, Schweiz og Holland.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Sapporo 1972..
Artiklen om OL i Sapporo 1972 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy