Vinter OL i Lake Placid 1980

1980 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Lake Placid var for anden gang olympisk værtsby, da de 13. vinterlege i dagene 13. - 24. februar 1980 blev afholdt i den lille by i Adirondack-bjergene i delstaten New York.

Optakten til legene var ikke den bedste. I sin protest mod Sovjetunionens indmarch i Afghanistan valgte USA's præsident Jimmy Carter at inddrage de olympiske lege i det storpolitiske spil, da han under trussel om en amerikansk boykot forsøgte at få IOC til at fratage Moskva arrangementet af sommerlegene 1980. Sovjetunionen valgte dog på trods heraf at deltage i vinterlegene i Lake Placid, og det lykkedes da også for arrangørerne at få gennemført legene på en måde, så de politiske overtoner kun ved få lejligheder blev mærkbare.

Der deltog ca. 1070 idrætsudøvere fra 37 lande ved legene i Lake Placid. Det var lidt færre end ved legene i Innsbruck fire år tidligere. Der blev ved legene i Lake Placid konkurreret i 38 discipliner inden for 10 idrætsgrene.

Amerikaneren Eric Heiden blev legenes store individuelle profil ved som den første i vinter-Ol's historie at vinde alle fem konkurrencer i mændenes hurtigløb på skøjter. En anden profil var den sovjetiske kunstskøjteløber Irina Rodnina, der afsluttede sin enestående karriere ved for tredje gang i træk at vinde guld i parløbskonkurrencen.

Den helt store mediebegivenhed var ishockeysemifinalen mellem Sovjetunionen og USA. I en tid, hvor det politiske klima mellem de to supermagter var iskoldt, skabte et ungt amerikansk college-hold legenes største sensation ved at besejre de sovjetiske stjernespillere og storfavoritter med 4-3 i en kamp, der er gået ind i amerikansk olympisk historie som "miraklet fra 1980".

Som ved legene i Innsbruck fire år tidligere blev Sovjetunionen bedste nation, men Østtyskland var denne gang tæt på at overtage tronen. Værtsnationen USA, Sverige og Østrig kom på de følgende pladser.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Lake Placid 1980..
Artiklen om OL i Lake Placid 1980 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy