Vinter OL i Torino 2006

2006 Sorry, your browser does not support inline SVG .
De 20. olympiske vinterlege blev afholdt i Torino i Norditalien i dagene 10.-26. februar 2006. Det var anden gang en italiensk by kunne arrangere vinterlege, første gang var i 1956 i Cortina d'Ampezzo. Torino blev valgt som olympisk værtsby på IOC's session i 1999 i Seoul, hvor Torino blev foretrukket i konkurrence med den svejtsiske by Sion.

Under forberedelserne til legene gav italienernes afslappede holdning anledning til bekymring i IOC's ledelse, men dette viste sig at være ubegrundet. Torino var færdig til tiden, og det lykkedes absolut for italienerne at arrangere et vinter-OL på et meget højt niveau. Vel formåede man ikke at frembringe begejstringen fra Lillehammer 1994 eller niveauet fra Salt Lake 2002, men arrangementet i Torino kunne fint måle sig med legene i Nagano 1998 og Albertville 1992. Først og fremmest kunne man glæde sig over at en række praktiske forhold fungerede godt. Blandt andet kunne Torino præsentere de måske bedste sportslige faciliteter nogen sinde ved et vinter-OL. Dopingkontrollen var effektiv og omfattende, men kun en enkelt atlet, en russisk skiskytte, blev under legene fanget i kontrollen. Sikkerhedssystemerne fungerede særdeles godt, og frem for alt var idrætspræstationerne på et et meget højt niveau.

Blandt de mange gode præstationer er der grund til at fremhæve canadieren Cindy Klassen, der vandt medaljer i fem ud af seks mulige discipliner i kvindernes hurtigløb pø skøjter. Tre idrætsudøvere forlod legene med hver tre guldmedaljer i bagagen: Sydkoreaneren Hyun Soo Ahn i mændenes short track, tyskeren Michael Greis i mændenes skiksydning og sydkoreaneren Sun Yu Jin i kvindernes short track.

Deltagelsen ved legene i Torino var rekordstor. Med ca. 2500 deltagere fra 85 lande blev tallene fra de seneste vinterlege i Salt Lake City 2002 overskredet med ca. 200 deltagere og 5 lande.

Der blev uddelt i alt 84 medaljesæt ved legene i Torino. Som ved de to foregående vinter-OL blev Tyskland bedste nation. USA, Østrig og Rusland kom på de følgende pladser. For Norge blev legene i Torino trods meget store forventninger den helt store nedtur, idet landet måtte se sig placeret som 13. bedste nation ved legene. I Salt Lake City fire år tidligere var Norge næstbedste nation.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Torino 2006..
Artiklen om OL i Torino 2006 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy