Sommer OL i Paris 1900

1900 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Det andet olympiske arrangement - i Paris 1900 - var tæt på at kvæle den olympiske ide, næsten inden den havde set dagens lys.

På IOC's første kongres i 1894 blev der i overensstemmelse med Pierre de Coubertins ønske truffet den uheldige beslutning, at der i 1900 skulle afholdes olympiske lege som et led i den store verdensudstilling i Paris.

Det var Coubertins tanke, at verdensudstillingen kunne være med til at profilere den olympiske bevægelse. Det skulle vise sig at blive omvendt, og sammenblandingen af verdensudstillingen og olympiske lege var yderst problematisk. Idrætskonkurrencerne blev uden skelen til de idrætslige interesser lagt ind i det samlede program for verdensudstillingen. Dette medførte bl.a., at legene blev spredt ud over en periode på næsten seks måneder. Om et egentligt olympisk idrætsstævne var der således ikke tale. Ydermere blev de olympiske ideer forstyrret af, at der i forbindelse med verdensudstillingen blev arrangeret et hav af konkurrencer i snart sagt alt mellem himmel og jord - et forhold, der har medført, at der endnu i dag er uenighed mellem de olympiske historikere om, hvilke konkurrencer der var olympiske og hvilke, der ikke var. Mange atleter var efter OL i tvivl om, hvorvidt de havde deltaget i olympiske lege eller ikke.

Ved at sammenholde forskellige kilder - og ryste det hele lidt - kan man nå frem til som et rimeligt bud, at der i Paris blev konkurreret i 88 olympiske discipliner inden for 20 idrætsgrene. I forhold til de første lege i 1896 var der ti nye idrætsgrene på programmet: Bueskydning, cricket, fodbold, golf, polo, ridning, roning, rugby, sejlsport og vandpolo. Til gengæld var brydning og vægtløftning taget af det olympiske program.

Legene i Paris havde deltagelse af ca. 1300 idrætsudøvere fra 24 lande. Det var tilladt for professionelle at deltage i enkelte idrætsgrene, bl.a. i fægtning, og der blev i enkelte idrætsgrene også uddelt pengepræmier. Vinderne af de olympiske konkurrencer fik for det meste ikke medaljer, men andre former for vindertrofæer. Der fandtes ikke ved legene i 1900 et egentligt olympisk stadion, der kunne virke som en samlende ramme omkring de olympiske konkurrencer.

Atletikkonkurrencerne blev som eksempel afviklet samlet i juli måned i Boulogneskoven, svømningen fandt sted i et svømmebad i Seinen i august, og cykling og fodbold blev gennemført i september i Paris' omegn.

De olympiske lege i Paris 1900 sluttede i al ubemærkethed den 28. oktober uden nogen markering heraf.

Under atletikkonkurrencerne blev man præsenteret for to af legenes største personligheder, begge amerikanere - sprinteren Alvin Kraenzlein, der vandt fire guldmedaljer, og Ray Ewry, der vandt tre guldmedaljer i disciplinerne højdespring, længdespring og trespring uden tilløb, og som senere ved de to næste olympiske lege skulle vise sig at være enestående i disse specielle discipliner.

Det kan endvidere noteres fra legene i 1900, at der for første gang blev arrangeret konkurrencer for kvinder - dog kun i tre idrætsgrene, croquet, golf og tennis. Et fransk par i croquet, Brohy og Onier, var de første kvinder i en olympisk konkurrence. Historiens første kvindelige olympiske mester var Charlotte Cooper fra Storbritannien i tennis.

Konkurrencerne i de 88 discipliner blev i høj grad domineret af atleter fra tre nationer. Værtsnationen Frankrig blev den mest vindende nation efterfulgt af USA og Storbritannien.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Paris 1900..
Artiklen om OL i Paris 1900 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy