Sommer OL i London 1908

1908 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Med placeringen af de 4. olympiske lege i London i 1908 i perioden 27. april - 31. oktober blev det olympiske arrangement henlagt ikke bare til det britiske imperiums hovedstad, men også til den moderne idræts hjemland.

Oprindeligt var 1908-legene tildelt Rom, men Vesuv's udbrud i 1906 og de heraf følgende omkostninger fik den italienske regering til at give afkald på legene, der i stedet blev overdraget til London. London accepterede dette i november 2006. Alligevel lykkedes det for London at afholde de mest succesfulde lege indtil da samt på en række områder at sætte standarden for efterfølgende olympiske lege. I England havde man - årtier før andre nationer - længe haft organiserede og regelstyrede idrætskonkurrencer inden for en række idrætsgrene. Dette medførte et reelt organisatorisk løft for den olympiske idræt.

Som i 1900 og 1904 valgte man også i 1908 at gennemføre det olympiske arrangement i et samarbejde med en stor udstilling, denne gang en engelsk-fransk udstilling i London. Samarbejdet lykkedes i London betydeligt bedre end ved de to foregående olympiske lege.

Som den samlende ramme omkring legene byggede briterne i bydelen Shepherds Bush i den vestlige del af London et nyt kæmpestadion - White City Stadium - med plads til næsten 70.000 tilskuere og faciliteter for en stor del af de idrætsgrene, der var repræsenteret ved OL. Omkring løbebanerne blev der anlagt en cykelbane. Der blev indbygget et svømmebassin, og der var på stadion også faciliteter for fodbold, brydning og gymnastik. Konkurrencerne i roning blev afholdt på Themsen ved Henley, tenniskampene i Wimbledon og sejlsporten på Isle of Wight.

Legene i London havde deltagelse af ca. 2040 idrætsfolk fra 22 lande, næsten tre gange så mange deltagere som ved de foregående lege i St. Louis fire år tidligere. Finland, New Zealand og Tyrkiet var blandt de nye nationer ved OL.

Der er i tilgængelige kilder nogenlunde enighed om antallet af olympiske konkurrencer. Der er her angivet konkurrencer i 110 discipliner inden for 24 idrætsgrene. I forhold til legene i St. Louis 1904 var programmet udvidet med hele elleve idrætsgrene: Hockey, jeu de paume, kunstskøjteløb, motorbådssejlads, polo, rackets, rugby, sejlsport og skydning. Til gengæld var basketball, golf, roque og vægtløftning taget af programmet.

I atletikkonkurrencerne på stadion bemærkedes, at den amerikanske mellemdistanceløber Melvin Shepherd vandt tre guldmedaljer og, at Ray Ewry, ligeledes amerikaner, som ved legene i både 1900 og 1904 på ny vandt guld i højde- og længdespringskonkurrencerne uden tilløb.

Men atletikkonkurrencerne huskes i eftertiden især for maratonløbet, hvor italieneren Pietro Dorando i et af OL-historiens store dramaer vaklede stærkt dehydreret over målstregen som den foreløbige vinder af løbet, hvorefter han blev diskvalificeret for at modtage hjælp frem mod målet for til sidst at blive tiljublet som legenes helt og modtaget af den britiske dronning.

I fodboldturneringen satte danskeren Sofus "Krølben" Nielsen en rekord, der vel aldrig bliver slået, ved at score ti mål i Danmarks kamp mod Frankrig.

Konkurrencerne blev i høj grad domineret af de britiske værter. Af de 110 konkurrencer blev over halvdelen vundet af idrætsfolk fra Storbritannien.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for London 1908..
Artiklen om OL i London 1908 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy   Do Not Sell or Share My Personal Information