Sommer OL i Berlin 1936

1936 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Berlin fik tildelt de olympiske sommerlege i 1936 kort tid før Adolf Hitler og hans nationalsocialistiske parti kom til magten i Tyskland.

Uviljen mod den tyske regerings politik fik mange lande til at overveje en boykot af legene i Berlin, ikke mindst USA. Det skete dog ikke. Banen var derfor klar for Hitler og nazisterne til at udnytte de enorme propagandamæssige muligheder, der lå i at afholde et olympisk stævne. I det hele taget blev optakten til OL i Berlin præget af politiske overtoner helt frem til åbningsdagen, bl.a. med Spaniens afbud som følge af, at den spanske borgerkrig brød ud få dage, før OL begyndte.

De olympiske lege i Berlin er bl.a. blevet kendte for Hitlers forsøg på at udnytte dem til et bevis på den ariske races overlegenhed. Det lykkedes ikke, for den mest populære atlet ved legene blev den afroamerikanske sprinter Jesse Owens, der vandt fire guldmedaljer. Jesse Owens blev en legende i den olympiske historie, og hans præstationer i Berlin hører til de ypperste i atletikhistorien.

Tyskerne byggede et imponerende nyt olympisk anlæg til OL i Grünewald i den nordlige del af byen. Oprindeligt var det tanken at udvide det gamle stadion, der var blevet opført til de aflyste lege i 1916, men Hitler dikterede, at der skulle bygges et nyt stort stadion med en kapacitet på 100.000 tilskuere. Også andre fine anlæg blev opført, bl.a. en olympisk by med 150 bygninger til atleterne.

Sejlsportskonkurrencerne blev afholdt i Kiel ved Tysklands nordøstkyst.

Ved OL i Berlin blev der for første gang gennemført et fakkelløb, hvor den olympiske ild blev tændt i Olympia i Grækenland ved hjælp af solens stråler og herefter overgivet til den græske løber Kyril Kondylis, der blev den første af 3330 fakkelløbere, der førte ilden til Berlin. Det første fakkelløb var næsten 3200 km langt, og ilden passerede gennem syv lande, inden den tyske atlet Fritz Schilgen som sidste fakkelbærer kunne tænde den olympiske ild over stadion ved åbningsceremonien.

I Berlin blev der også for første gang udsendt en form for fjernsyn til en række TV-skærme, opstillet forskellige steder i byen. Endelig blev der også som noget nyt for første gang optaget en officiel film om legene i Berlin. Filmen "Olympia", produceret af Leni Riefensthal, var dog først og fremmest tænkt som et propagandatiltag.

Legene i Berlin blev afholdt i perioden 1. - 16. august.

Der deltog næsten 4100 idrætsudøvere fra 49 lande i legene i Berlin, en rekordstor deltagelse og mere end dobbelt så mange deltagere som ved de foregående olympiske lege i Los Angeles 1932.

Der blev ved legene i Berlin konkurreret i 130 discipliner i 21 idrætsgrene. I forhold til OL i Los Angeles 1932 var programmet udvidet med fem idrætsgrene: Basketball, håndbold, kano/kajak, fodbold og polo. Blandt disse var de tre førstnævnte med ved OL for første gang.

Udover Jesse Owens' imponerende sejre, er der grund til at fremhæve mange andre bemærkelsesværdige idrætspræstationer fra OL i Berlin: På det olympiske stadion kunne man bl.a. glæde sig over den amerikanske sprinter Helen Stephens fine løb, tikæmperen Glenn Morris' fremragende præstation, Jack Lovelocks verdensrekord på 1500 m og den finske dominans i langdistanceløbene. Den britiske roer Jack Beresford vandt guld i dobbeltsculler, og Berlin blev derved det femte OL, hvor Beresford havde vundet en medalje. Bryderen Kristjan Palusalu vandt guld i sværvægtsklassen både i græsk-romersk stil og i fri stil. Og nordmanden Jacob Thullin Thams vandt sølv i sejlsport i 8 m klassen, 12 år tidligere havde han vundet guld i skihop ved de første olympiske vinterlege i Chamonix 1924.

For første gang siden 1908 blev USA ikke bedste nation, idet amerikanerne måtte se sig passeret ret klart af værtsnationen Tyskland. Ungarn blev tredjebedste nation.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Berlin 1936..
Artiklen om OL i Berlin 1936 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy   Do Not Sell or Share My Personal Information