Sommer OL i Helsingfors 1952

1952 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Sommerlegene i 1952 blev afholdt i Helsingfors i dagene 19. juli - til 3. august. Med kun 350.000 indbyggere var Helsingfors den mindste by, der indtil da havde arrangeret olympiske sommerlege, men Finland havde stolte olympiske traditioner, og finnerne arrangerede et idrætsstævne, der blev påskønnet fra alle sider.

Åbningsceremonien i Helsingfors huskes især for to begivenheder. Den ene er "Fredsenglen", en ung tysk kvinde, der ville benytte åbningen af legene til at udbrede et budskab om fred. Den anden er, at det blev overdraget til de to største af Finlands mange olympiske legender, 55-årige Paavo Nurmi og 62-årige Hannes Kolehmainen, at tænde den olympiske ild på stadion.

Der var rekordstor deltagelse ved legene i Helsingfors med i alt ca. 4930 idrætsudøvere fra 69 lande - næsten 900 atleter og 10 lande flere end i London i 1948. Tyskland, Japan m.fl., der på grund af deres rolle i 2. verdenskrig var udelukket fra deltagelse i legene i London 1948, blev nu igen inviteret. En række nye lande deltog for første gang i olympiske lege, her i blandt Bahama, Ghana, Hong Kong, Indonesien, Israel, Nigeria og Thailand.

Også Sovjetunionen deltog for første gang i olympiske lege, 40 år efter at den sidste russiske deltager var med ved OL i 1912. Sovjetunionen mødte med et stort hold med stærke deltagere i næsten alle idrætsgrene og markerede sig straks som en stormagt, også inden for idrættens område. IOC gav tilladelse til, at Sovjets atleter kunne indkvarteres i en særskilt olympisk by, adskilt fra alle øvrige atleter.

Der blev i Helsingfors uddelt medaljer i 149 konkurrencer inden for 19 idrætsgrene - stort set samme program som i London fire år tidligere.

Den store lysende stjerne ved de 12. olympiske lege var den tjekkoslovakiske løber, Emil Zatopek, der med sine sejre i 5000 m løb, 10.000 m løb og maratonløb imponerede den samlede idrætsverden.

Bokseturneringen havde deltagelse af to boksere, der senere skulle fejre store triumfer i den professionelle sværvægtsklasse, USA's Floyd Patterson og Sveriges Ingemar Johansson.

USA blev som fire år tidligere i London den mest vindende nation. Sovjetunionen præsenterede sig som en ny olympisk stormagt på andenpladsen. Herefter fulgte Ungarn og Sverige.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Helsingfors 1952..
Artiklen om OL i Helsingfors 1952 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy   Do Not Sell or Share My Personal Information