Sommer OL i Rom 1960

1960 Sorry, your browser does not support inline SVG .
De 14. olympiske sommerlege blev afviklet i Rom i perioden 25. august - 11. september 1960 i en blanding af klassiske omgivelser og nye idrætsanlæg i moderne arkitektur. 54 år efter at Rom på grund af Vesuv's udbrud måtte opgive at arrangere OL i 1908, blev Rom nu endelig olympisk værtsby.

Godt nok blev de klassiske olympiske lege afholdt i Grækenland og ikke i Rom - men det gav alligevel en fin forening af oldtid og nutid, at romerne kunne afholde gymnastikkonkurrencerne i oldtidens Caracallas Termer og brydekonkurrencerne i Maxentius' Basilica, hvor der også i Rom's storhedstid 2000 år tidligere blev afholdt brydekampe. De klassiske anlæg blev suppleret med en række nye, topmoderne idrætsanlæg. Legene i Rom var de første, der gav anledning til et omfattende nybyggeri. Blandt de vigtigste nye anlæg var det olympiske stadion, Stadio Olimpico med plads til 90.000 tilskuere, og de to store sportshaller, Palazzo dello Sport og Palazzetto dello Sport.

Også marathonløbet blev afviklet i klassiske omgivelser. Starten fandt sted på Capitolhøjen og løbet sluttede på Via Appia med opløb under Konstantins triumfbue tæt ved Colosseum. Løbet blev vundet af den helt ukendte Abebe Bikila fra Etiopien, som derved blev den første farvede afrikaner, der vandt en olympisk guldmedalje. Også sølvmedaljen blev vundet af en afrikansk løber. Man fik her det første varsel om en udvikling, hvor letløbende mænd og kvinder fra de afrikanske højsletter ved kommende olympiske lege skulle komme til at dominere atletikkens lange løbedistancer.

Man noterede sig også fra atletikkonkurrencerne, at herrernes mellemdistanceløb alle blev vundet af løbere fra det australske kontinent. På sprinterdistancerne var den store stjerne USA's Wilma Rudolph, der vandt tre guldmedaljer. Hun var den første af de kvindelige amerikanske løbere, der skulle komme til at dominere sprinterstrækningerne ved de nærmest følgende olympiske lege.

Konkurrencerne i roning og i kano og kajak blev afholdt på en bjergsø i et gammelt vulkankrater i Albanerbjergene øst for Rom, næsten uden for vinduerne i pavens sommerresidens.

Sejlsportskonkurrencerne blev afviklet i Vesuv's skygge i Napolibugten. Her vandt den danske jollesejler Paul Elvstrøm sin fjerde olympiske guldmedalje i løbet af lige så mange olympiske lege, og Paul Elvstrøm markerede sig derved som verdens gennem tiderne største olympiske sejlsportsmand. Blandt andre guldmedaljevindere i de olympiske sejlsportskonkurrencer ved Napoli var også den græske kronprins Konstantin, der sejrede i drageklassen.

I bokseringen bemærkede man en usædvanlig talentfuld ung amerikaner, der vandt guld i letsværvægtsklassen. Hans navn var Cassius Clay, men bokseverdenen skulle senere lære ham at kende under navnet Muhammad Ali.

Legene i Rom var de første olympiske lege, der blev udsendt til hele verden i TV. Dermed startede en proces, der i de følgende årtier skulle få enorm betydning for legenes udvikling.

De olympiske lege i Rom havde deltagelse af 5.300 atleter fra 83 nationer. Blandt nye nationer så man bl.a. Ghana, Marokko og Tunesien. Der blev i alt uddelt 150 medaljesæt, og kampen mellem idrættens supermagter om at blive bedste nation blev for anden gang i træk vundet af Sovjetunionen foran USA.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Rom 1960..
Artiklen om OL i Rom 1960 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy