Sommer OL i Seoul 1988

1988 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Efter omfattende politiske boykotaktioner ved de seneste tre olympiske lege var stort set alle IOC's medlemslande på ny samlet ved legene i Seoul, der blev afviklet i dagene 17.september - 2. oktober 1988.

Det var en stor overraskelse, da Seoul på IOC's session i Baden-Baden i 1981 blev tildelt arrangementet af de olympiske lege i 1988 i konkurrence med Nagoya, Athen og Melbourne. Den politiske situation i Sydkorea var alt andet end stabil, og på forhånd lignede tildelingen en risikabel sag.

Det viste sig dog, at IOC havde vurderet rigtigt. Koreanerne iværksatte et omfattende økonomisk reformprogram, demokratiseringsprocessen i landet sikrede en fri forfatning, og Seoul skabte med en investering på 3,1 milliarder dollars perfekte rammer for afviklingen af de 24. olympiske sommerlege.

Helt fri for politiske undertoner blev arrangementet dog ikke, idet syv af IOC's medlemslande undlod at deltage. Nordkorea holdt sig væk i bitterhed over ikke at kunne blive anerkendt som medarrangør. I solidaritet hermed stillede heller ikke Cuba, Etiopien, Albanien og Seychellerne op. Nicaragua meldte fra på grund af borgerkrig i landet, og Madagaskar trak sig af økonomiske grunde. Endelig var Sydafrika fortsat udelukket fra deltagelse på grund af landets racepolitik.

Seoul var i 1988 en moderne storby, der med over 10 millioner indbyggere kunne indrangeres som verdens sjettestørste by på daværende tidspunkt. I Seoul blandedes østens traditionelle levevis med et pulserende handels- og forretningsliv med en klar vestlig orientering. Det nye olympiske stadion med plads til 70.000 tilskuere var placeret på Han-flodens sydlige bred, få kilometer fra Seouls centrum.

Der blev ved legene i Seoul kæmpet i 237 discipliner inden for 25 idrætsgrene. I forhold til de foregående lege i Los Angeles var bordtennis ny olympisk idrætsgren, mens tennis efter 64 års fravær på ny blev optaget på det olympiske program. For tennissportens vedkommende accepterede IOC dermed olympisk deltagelse af en række tennisspillere, der årligt tjente millioner på deres sport. OL var fortsat officielt kun for amatører, men dette vurderedes på den måde, at licensspillere, der var medlem af et amatørforbund, kunne deltage i OL. Dette var situationen for tennisspillerne - i modsætning til fx professionelle boksere og professionelle cykelryttere, der var medlemmer direkte af et professionelt forbund.

De største avisoverskrifter fra legene i Seoul blev brugt på canadieren Ben Johnson, der dagen efter sin suveræne sejr i ny verdensrekordtid i mændenes 100 m løb blev afsløret som en gemen dopingsnyder. Ben Johnson er langt fra den eneste olympiske atlet, der er blevet taget for doping, men han var den første af de virkeligt store navne, der blev fanget.

De 24. lege blev dog heldigvis også præget af en række fremragende idrætspræstationer. Den på papiret bedste atlet blev den østtyske svømmer Kristin Otto, der vandt seks guldmedaljer. USA's Matt Biondi vandt syv medaljer i svømmehallen, heraf fem af guld. Greg Louganis, USA, blev den første udspringer, der ved to olympiske lege har vundet guld både fra 3 m vippen og fra udspringstårnet. På atletikstadion imponerede USA's Florence Griffith-Joyner med tre guldmedaljer og en række helt enestående rekorder. For anden gang i træk vandt Carl Lewis, USA, guld i såvel 100 m løb som længdespring.

For første gang siden 1976 deltog de tre olympiske stormagter alle i konkurrencerne, og den indbyrdes placering mellem dem blev uændret i forhold til 1976. Sovjetunionen blev bedste nation foran Østtyskland og USA. Herefter fulgte værtsnationen Sydkorea.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Seoul 1988..
Artiklen om OL i Seoul 1988 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy