OL i 1992 - Barcelona

OL i Barcelona 1992

Sports at the 1992 Olympic Games in Barcelona/></td></tr>


<tr>
  <td height=
Som en af de få gange i de olympiske leges historie var der atleter fra alle IOC's 169 medlemslande til stede, da de 25. sommerlege blev åbnet den 25. juli 1992 på Estadi Olimpic på Montjuic-bjerget i Barcelona.

I Sovjetunionen var det kommunistiske styre kollapset, og USSR var nu delt op i 15 separate lande. Af disse deltog Estland, Letland og Litauen for første gang siden 2. verdenskrig i olympiske lege som selvstændige nationer. De resterende 12 lande stillede op under betegnelsen EUN, "Samfundet af uafhængige stater", et statssamfund der for første og eneste gang deltog i OL.

Berlinmuren var blevet nedbrudt, og de to Tysklande var nu forenet til een nation. En ny idrætsstormagt gjorde sin entre' på de olympiske arenaer i Barcelona.

I Sydafrika var apartheid-politikken afskaffet, og landet kunne nu for første gang siden 1960 deltage i olympiske lege.

I Jugoslavien var opløsningen begyndt, og FN havde indført sanktioner mod landet på grund af dets militære fremfærd over for Kroatien og Boznien-Herzegovina. Dette førte til, at Jugoslavien fik forbud mod at deltage i holdidrætterne ved OL, mens landets atleter i de individuelle konkurrencer fik adgang til at deltage under betegnelsen "Uafhængige olympiske deltagere".

Bortset fra forholdene omkring Jugoslavien var OL i Barcelona stort set fri for politiske problemer. Ved de foregående fire olympiske lege havde OL i større eller mindre grad været ramt af boykot-aktioner. Det skete ikke denne gang, og for første gang i 20 år var atleter fra alle IOC's medlemslande bragt sammen til et olympisk stævne.

Det olympiske program blev til legene i Barcelona udvidet med to nye idrætsgrene, baseball og badminton. I judo blev der indført discipliner for kvinder. Blandt andre ændringer bemærkedes især, at basketballturneringen blev åbnet for deltagelse af professionelle spillere. Dette medførte, at USA for første gang kunne stille med sine bedste professionelle spillere. USA's "Dream Team" med superstjernerne Earvin "Magic" Johnson, Larry Bird og Michael Jordan blev den ventede store oplevelse på det olympiske program.

Gymnasten Vitaly Scherbo fra Hviderusland, der var en del af EUN-holdet, blev den mest vindende atlet i Barcelona med seks guldmedaljer.

I svømmebassinet vandt den ungarske svømmer Tamas Darnyi begge de individuelle medleykonkurrencer. Han gjorde det samme ved OL i Seoul 1988.

I skeetskydning vandt Zhang Shan fra Kina guld som den første kvinde, der sejrede i en skydedisciplin åben for både mænd og kvinder. Hun blev også den sidste, for fra næste OL i Atlanta 1992 var alle skydediscipliner kønsopdelte.

En særlig hændelse under atletikkonkurrencerne har påkaldt sig særlig opmærksomhed. Kvindernes 10.000 m løb blev vundet af Derartu Tulu fra Etiopien, der derved blev den første farvede, afrikanske kvinde, der vandt en guldmedalje ved OL. Sølvet gik til Elana Meyer fra Sydafrika, der var hvid. Billedet af de to kvinders fælles æresrunde gik verden over som et håndgribeligt bevis på, hvad de olympiske lege formår. Overalt blev den fælles glæde spontant set som et symbol på håbet om et nyt Afrika uden racefordomme.

Der blev ialt uddelt 257 medaljesæt ved OL i Barcelona. Samfundet af tidligere Sovjet-stater, EUN, blev bedste nation foran USA og det nye samlede Tyskland.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Barcelona 1992.
Artiklen om OL i Barcelona 1992 er baseret på de officielle rapporter fra de olympiske lege og Olympian Database
Get it on Google Play
Facts & Information

All-time Medal Table

Olympic Sports


Nations in the Olympics

Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy