Sommer OL i Atlanta 1996

1996 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Den olympiske bevægelses 100 års jubilæumsfest blev afholdt i Atlanta i staten Georgia - i Martin Luther Kings hjemby i det amerikanske Syden.

Sydstaternes hovedby er imidlertid også hjemby for store virksomheder som Coca Cola og CNN, der begge som sponsorer er af væsentlig betydning for den olympiske bevægelses udvikling. Det var et forhold, der gav anledning til megen diskussion i forbindelse med udvælgelsen af værtsbyen for jubilæumslegene i form af Atlanta 1996.

Det var på forhånd ventet, at 100 års arrangementet ville blive tildelt Athen, der var vært for de første olympiske lege i moderne tid i 1896. Men ved en dramatisk afstemning på IOC's møde den 18. september 1990 i Tokyo fordelte stemmerne sig i den afgørende valgomgang med 51 stemmer for et OL i Atlanta og 35 for Athen.

Den helt store publikumsbegivenhed ved åbningsceremonien den 19. juli på Atlanta County Stadium var øjeblikket, hvor en sygdomssvækket Mohammad Ali tændte den olympiske ild - 36 år efter at han under navnet Cassius Clay havde vundet olympisk guld i boksningens letsværvægtsklasse ved de olympiske lege i Rom. Den officielle åbning af OL i Atlanta blev foretaget af præsident Bill Clinton.

De 23. olympiske lege i Atlanta blev på mange måder rekordernes lege. For første gang i historien deltog mere end 10.000 atleter i de olympiske lege. 197 nationer var repræsenteret ved legene - 30 nationer mere end i Barcelona fire år tidligere.

Også det olympiske konkurrenceprogram var rekordstort ved OL i Atlanta med medaljeuddeling i 271 konkurrencer og med adskillige nye idrætsdiscipliner på programmet - bl.a. beach volleyball, mountainbike, letvægtsroning, softball og fodbold for kvinder.

OL i Atlanta bød på en overflod af store idrætslige præstationer. Carl Lewis fra USA vandt for fjerde gang i træk guld i længdespring og nåede derved som den indtil da kun fjerde atlet i den olympiske historie op på ni guldmedaljer i alt ved olympiske lege. Steven Redgrave fra Storbritannien vandt som den første roer nogensinde guld ved fire forskellige olympiske lege, og i brydearenaen imponerede Ruslands Aleksandr Karelin med sin tredje guldmedalje på stribe i den græsk-romerske sværvægtsklasse. Fra det olympiske stadion noteredes, at USA's Michael Johnson og Frankrigs Marie-Jose Perec begge vandt dobbeltsejre i løbekonkurrencerne over 200 m og 400 m.

De 23. olympiske lege i Atlanta blev dog ikke på alle måder den storslåede jubilæumsfest for hele idrætsverdenen, som de fleste havde ventet.

For første gang i sin tid som IOC-præsident undlod Juan Antonio Samaranch ved afslutningsceremonien den 4. august i sin afskedstale at omtale de netop afholdte lege som "de bedste lege nogensinde". Dertil var Atlanta 1996 arrangørernes organisatoriske problemer med et utilstrækkeligt og kaotisk transportsystem, langsommelig resultatformidling, svigtende EDB-systemer osv. for store.

På trods af store sikkerhedsmæssige foranstaltninger vil OL i Atlanta også blive husket for, at en terrorbombe i Centennial Olympic Park den 28. juli dræbte en og sårede 110 personer.

USA blev for første gang siden 1984 den mest vindende nation. På de næste pladser fulgte Rusland, Tyskland og Kina.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for Atlanta 1996..
Artiklen om OL i Atlanta 1996 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy