ved OL i Athen 2004

2004 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Atletikkonkurrencerne ved OL i Athen blev indledt fredag den 20. august på det olympiske stadion og afsluttet med mændenes marathonløb på legenes sidste dag, søndag den 28. august.

Som sædvanligt blev USA bedste atletiknation ved OL, selv om amerikanerne denne gang var knap så overlegne som ved mange tidligere OL-stævner. 8 guldmedaljer blev det til for USA, og det var kun 2 mere end Rusland som næstbedste nation. Bemærkelsesværdigt var det også, at svenske atleter bragte minder frem om tidligere tiders store atletikpræstationer ved at vinde 3 guldmedaljer. Det var en særlig glæde for de græske arrangører, at værtsnationen selv vandt 2 guldmedaljer.

Der blev ved atletikkonkurrencerne i Athen sat 1 ny verdensrekord, og 1 verdensrekord blev tangeret. Den russiske guldmedaljevinder i stangspring Yelena Isinbayeva viste sin suveræne klasse ved at sætte ny verdensrekord med et spring på 4,91 m. Og i mændenes 110 m hæk tangerede kineseren Liu Xiang briten Colin Jacksons 11 år gamle verdensrekord på 12,91 sek.

Fra atletikkonkurrencerne noterede man sig især, at Hicham El Guerrouj fra Marokko vandt både 1500 m og 5000 m og dermed kopierede Paavo Nurmis tilsvarende dobbeltsejr fra legene i Paris 1924. Også briten Kelly Holmes vandt en bemærkelsesmæssig dobbeltsejr på 800 m og 1500 m.

En helt særlig præstation leverede også polakken Robert Korzeniowski, der vandt guld for fjerde gang i træk i 50 km kapgang.

Atletikkonkurrencerne blev desværre stærkt præget af doping - først og fremmest fordi dopingafsløringerne denne gang blev registreret i den absolutte top. Indtil OL i Athen var kun 1 guldmedaljevinder i atletik blevet diskvalificeret for doping, canadieren Ben Johnson ved OL i Seoul 1988. Denne gang var det 3 guldmedaljevindere: Den russiske kuglestøder Irina Korchanenko for brug af præstationsfremmende stoffer og de 2 ungarerer, diskoskasteren Robert Fazekas og hammerkasteren Adrian Annus, begge for forsøg på at manipulere med dopingprøverne. Hertil kom, at de græske arrangører måtte lide den tort, at deres to medaljevindere på sprinterdistancerne fra Sydney-OL, Ekaterina Thanou og Konstantinos Kenteris, begge blev udelukket i dagene før OL for at unddrage sig dopingkontrol. Endelig blev den olympiske mester på 100 m, amerikaneren Justin Gatlin, i årene efter OL flere gange taget i dopingmisbrug - dog ikke ved OL i Athen.

Denne artikel om ved OL i Athen 2004 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy