James Thorpe ved OL
Biografi og olympiske resultater

James Thorpe fra $nation
Facts om James Thorpe i Atletik
Amerikaneren Jim Thorpe blev i årene op til 1. verdenskrig betragtet som en af tidens førende atletikudøvere.

James Francis Thorpe antages at være født den 28. maj 1888, selv om der ikke foreligger helt sikker dokumentation herfor. Han var halvt indianer, født i reservatet i Oklahoma og kendt under sit indianske navn "Wa tho huck", der betyder Lysende Sti. Jim Thorpe var et idrætsligt naturtalent af et enestående format, udover sin atletikkarriere blev han stjerne både i baseball, basketball og amerikansk fodbold. Jim Thorpe er et seriøst bud på den uofficielle titel som den bedste atlet ved olympiske lege gennem alle tider.

Jim Thorpe deltog kun en enkelt gang ved olympiske lege. Det var i Stockholm i 1912, og her vandt han som forventet guld i både femkamp og tikamp, to nye discipliner i atletikken ved legene i Stockholm. Ud over de to guldmedaljer blev han nummer fire i højdespring og nummer syv i længdespring.

I Stockholm deltog Jim Thorpe for første – og eneste – gang i en tikamp. Han var knusende overlegen, og hans verdensrekord stod i 16 år, inden den blev overgået. Så langt var Thorpe forud for sin tid, at hans præstationer kunne have givet ham en sølvmedalje ved OL i 1948, 36 år senere.

Desværre slutter historien om Jim Thorpe ikke med hans imponerende olympiske optræden i Stockholm. I 1913 kom det frem, at Thorpe i 1910 havde deltaget i baseballkampe i en professionel liga i 1910. Da dette kom til IOC's kendskab, blev Thorpe, selv om han utvivlsomt ikke var bevidst om at have overtrådt nogle regler, erklæret for professionel under OL i Stockholm, og han måtte aflevere sine to guldmedaljer.

Guldmedaljerne blev i stedet overgivet til svenskeren Hugo Wieslander i tikamp og nordmanden Ferdinand Bie i femkamp. Disse var ikke tilfredse med afgørelsen og har begge udtalt, at de anså Thorpe for at være den rette olympiske mester. År senere afleverede de begge deres medalje til idrætsmuseer i deres respektive lande.

I årene efter diskvalifikationen blev der fra mange sider gjort forsøg på at få IOC's afgørelse omstødt, men først i 1982, 70 år efter OL i Stockholm og 30 år efter Jim Thorpes død, lykkedes det at overbevise IOC om, at der var begået uret mod en af idrætshistoriens største skikkelser. Den 18. januar 1983 fik Jim Thorpes børn under et IOC-møde i Los Angeles overrakt to nye guldmedaljer. En uret var rettet op – og så dog ikke helt, for IOC besluttede, at der skulle være et delt olympisk mesterskab mellem Thorpe og henholdsvis Wieslander i tikamp og Bie i femkamp. I de officielle resultatlister for OL i Stockholm er der derfor i de to discipliner angivet to guldmedaljevindere i hver.

Jim Thorpe døde den 28. marts 1953 i en alder af 64 år.

$athlete_name - Resultater ved OL

Disciplin

Placering

Resultat

Facts om $athlete_name i olympisk $sport_name Stockholm 1912 - Atletik
Tikamp M Finale .$athlete_name guld medaljer ved OL.8412WR
Højdespring M Finale 41,87
Kvalifikation 11,83q
Længdespring M Finale 76,89
Femkamp M Finale .$athlete_name guld medaljer ved OL.7


Informationen om James Thorpe ved OL er baseret på de officielle olympiske rapporter og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy