Atletik ved OL i London 2012

2012 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Atletikkonkurrencerne i London bød på en række enestående oplevelser for tilskuerne på det olympiske stadion.

Som det var tilfældet fire år tidligere i Beijing blev atletikken i London først og fremmest husket for Jamaica-løberen Usain Bolts præstationer på sprinterdistancerne. Som i Beijing vandt Bolt tre guldmedaljer - i 100 m løb, 200 m løb og som ankermand på Jamaicas stafethold i 4x100 m løb. Og som i Beijing vandt han sine sejre i tider som andre kun undtagelsesvist kom i nærheden af. For første gang i de olympiske leges 116-årige historie var en løber i stand til at vinde guldmedalje på både 100 m og 200 m ved to på hinanden følgende olympiske lege. Med sine sejre i London placerede Usain Bolt sig blandt legenderne i den olympiske atletikhistorie.

Andre atleter leverede store præstationer i London. Den kenyanske mellemdistanceløber, Daniel Rudisha, var knusende overlegen i et 800 m løb af meget høj standard, hvor han vandt guld i ny verdensrekordtid som den første løber i verden, der løb under 1.41 min. på distancen. Briternes egen langdistanceløber, Mo Farah, satte de afrikanske favoritter skakmat og leverede en imponerende double ved at vinde guld på 5000 m og 10.000 M. Den amerikanske sprinter Alyson Felix imponerede med tre guldmedaljer - i 200 m løb og i de to stafetløb. Og Jamaicas Shelly-Ann Fraser Pryce vandt som den kun tredje kvinde nogensinde guld for anden gang i træk på kvindernes 100 m.

Den helt store oplevelse for det britiske publikum fandt dog sted på en uforglemmelig lørdag aften den 4. august, hvor britiske atleter på et fyldt olympisk stadion under øredøvende jubel inden for 45 minutter vandt guld i tre af aftenens fem finaler. Først vandt Jessica Ennis, vel den højst profilerede atlet i de britiske medier under OL, det afsluttende heat i syvkampens 800 m løb, og hun blev derved en overlegen samlet vinder af syvkampen. Jubelen over hendes sejr havde knap lagt sig på stadion, da Greg Rutherford vandt en højst uventet sejr i mændenes længdespringsfinale. Få minutter senere steg stemningen på stadion til nye højder, da Mo Farah besejrede de afrikanske favoritter fra Ethiopien og Kenya i mændenes 10.000 m løb.

Der blev sat fire nye verdensrekorder ved atletikkonkurrencerne i London. Kenyaneren Daniel Rudisha forbedrede som ovenfor nævnt sin egen verdensrekord i 800 m løb, og her ud over blev der sat nye rekorder i begge de korte stafetløb. I kvindernes 4x100 m løb den amerikanske kvartet, Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight og Carmelita Jeter, på 40,82 sek. og og forbedrede den tidligere rekord sat af Østtyskland helt tilbage i 1985 med godt et halvt sekund. I mændenes 4x100 m løb forbedrede Jamaica's hold med Usain Bolt som sidste mand sin egen verdensrekord med to tiendedele sekund. Endelig gik russeren Elena Lashmanova på den hurtigste tid nogen sinde i kvindernes 20 km kapgang.

2000 atleter konkurrerede over ti dage, fra fredag den 3. august til søndag den 12. august, i 47 discipliner ved atletikkonkurrencerne i London. Fem discipliner, de tre kapgangskonkurrencer og de to maratonløb, blev afviklet i gaderne i det centrale London med opløb på The Mall foran Buckingham Palace. Alle øvrige atletikkonkurrencer fandt sted på det olympiske stadion i den sydlige del af Olympic Park.

Denne artikel om Atletik ved OL i London 2012 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database