Svømning - London 2012

Svømning ved OL i London 2012

  
En stribe nye verdens- og olympiske rekorder, en række nye olympiske mestre i teenage-alderen - og på ny amerikaneren Michael Phelps som den store stjerne. Det var hovedindtrykkene fra et formidabelt olympisk svømmestævne i London.p> Svømmekonkurrencerne. blev afholdt i det nyopførte Aquatic Center i Olympic Park. En undtagelse var dog konkurrencerne i 10 km svømning i åbent vand, der blev afviklet i The Serpentine, den store sø i Hyde Park i Londons centrum. Som ved OL i Beijing 2008 var der 34 discipliner på det olympiske program.

De foregående olympiske lege i Beijing var for svømningens vedkommende et rekordernes OL. Der blev her sat et væld af verdens- og olympiske rekorder, hvilket dog nok i nogen grad var forårsaget af, at svømmerne her gjorde brug af en ny type kunststofdragter, der gav et ekstraordinært godt glid i vandet. Efter OL i Beijing blev disse dragter forbudt, og man vendte tilbage til de tidligere benyttede tekstildragter. Dette førte til en afmatning i antallet af nye rekorder i perioden frem mod London-legene. Men i London blev dette ændret. Med nye verdensrekorder i otte discipliner og nye olympiske rekorder i yderligere elleve discipliner blev svømmestævnet i London på ny et rekordernes OL.

Michael Phelps, USA's store svømmenavn, leverede i Beijing en uovertruffen præstation ved at vinde otte olympiske guldmedaljer. Med tillæg af de medaljer, Phelps vandt ved OL i Athen i 2004, nåede amerikaneren dermed op på i alt 16 olympiske medaljer, heraf 14 af guld, flere guldmedaljer end nogen anden olympisk atlet gennem tiderne havde vundet.

I London stillede Michael Phelps igen til start ved en olympisk konkurrence, idet forventningerne til den nu 27-årige amerikaner dog denne gang ikke var helt så store som vanligt. Phelps startede da også med kun at blive nummer fire i sin første finale, 400 m medley, men herefter fandt amerikaneren storformen frem, og Phelps vandt i London i alt fire guldmedaljer og to sølvmedaljer. Dette bragte hans samlede olympiske score op på 22 medaljer, hvoraf 18 var af guld. Dette placerer Michael Phelps som tidernes i særklasse mest vindende olympiske atlet.

Svømmestævnet i London vil også blive husket for, at flere discipliner blev vundet af meget unge svømmere. I de kvindelige discipliner blev den 17-årige amerikaner Missy Franklin det store navn med fire guldmedaljer og en bronzemedalje. Men tre olympiske mestre, alle kvinder, var endnu yngre. Den 16-årige kineser Ye Shiwen vandt guld i både 200 og 400 m medley, den 15-årige amerikaner Katie Ledecky vandt guld i 800 m fri og den ligeledes 15-årige Ruta Meilutyte fra Litauen sejrede i 100 m brystsvømning.

Blandt andre præstationer, man bemærkede sig i Aquatic Center, var hollænderen Ranomi Kromowidjojos to guldmedaljer i kvindernes 50 og 100 m fri, den samlede score for USA med femten guldmedaljer, langt foran Kina som næstbedste nation med fem gange guld, samt den uventet beskedne medaljehøst på blot to bronzemedaljer for værtsnationen Storbritannien.

Denne artikel om Svømning ved OL i London 2012 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
Get it on Google Play
Facts & Information

All-time Medal Table

Olympic Sports


Nations in the Olympics

Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy