Sommer OL i London 2012

2012 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Sommerlegene i den 30. olympiade blev afholdt i London i dagene fra den 27. juli til den 12. august 2012. Det var tredje gang, London var værtsby for olympiske sommerlege, og for tredje gang blev legene på alle måder en stor succes. IOC's præsident, belgieren Jacques Rogge, udtrykte det således i sin tale ved afslutningsceremonien den 12. august på det olympiske stadion: "The London-games were happy and glorious games". Kortere og klarere kunne det næppe siges.

Legene var en folkefest for en stor del af londonerne. Den britiske organisationskomite under ledelse af Lord Sebastian Coe, selv tidligere topidrætsmand og dobbelt olympisk guldmedaljevinder fra 1980 og 1984, havde sat sig for at skabe et olympisk arrangement præget af glæde og uhøjtidelighed. Denne stil blev slået an allerede ved åbningsceremonien, hvor de mest spektakulære indslag var et fingeret faldskærmsudspring over det olympiske stadion af selveste dronning Elizabeth den 2. ledsaget af James Bond, Mr. Bean som klassisk pianist og Paul McCartney, der omkring midnat fik 80.000 tilskuere til at medvirke i en stemningsfuld afslutning på ceremonien. Under selve legene medvirkede over 60.000 frivillige hjælpere til, at alt blev afviklet i en venlig og afslappet atmosfære. I de to uger, legene varede, var London indstillet på olympisk fest. Selv vejret viste sig med få undtagelser fra sin bedste side.

Hjørnestenen i det olympiske arrangement var Olympic Park, et 2,5 kvadratkilometer stort område ved Stratford i den nordøstlige del af London. Her havde briterne omdannet et gammelt og nedslidt industriområde til et grønt og indbydende idrætscenter, hvor der udover otte olympiske arenaer også var indrettet parkanlæg med vandrestier og rindende vand samt alle tænkelige faciliteter for atleter, presse og tilskuere. Centret i området var det imponerende olympiske stadion med plads til 80.000 tilskuere, men området rummede også stadions for bl.a. svømning, banecykling, basketball, hockey og håndbold samt den olympiske by, hvor atleterne var indkvarteret. Andre idrætsgrene blev afviklet på en række af Londons kendte og traditionsrige idrætsanlæg som Wembley-området, Wimbledon og Lord's Cricket Ground. Med sigte på at udbrede den olympiske atmosfære uden for London var fodboldturneringen spredt ud over hele landet med kampe i bl.a. Glasgow, Manchester og Cardiff.

Ved de foregående olympiske lege i Beijing 2008 fremstod den amerikanske svømmer Michael Phelps og Jamaicas sprinter Usain Bolt som de helt store stjerner. De var begge med igen i London og begge igen i fremtrædende roller. Michael Phelps blev med fire guldmedaljer og to sølvmedaljer legenes mest vindende atlet, og han bragte herved sin samlede olympiske score op på 22 medaljer, heraf 18 af guld. Dette placerede ham som den olympiske histories i særklasse mest vindende atlet gennem tiderne. Usain Bolt vandt som i Beijing tre guldmedaljer - i 100 m løb, 200 m løb og som ankermand på Jamaicas stafethold i 4x100 m løb. Andre bemærkelsesværdige præstationer leveredes af den unge amerikanske svømmer Missy Franklin med fire guldmedaljer og af den amerikanske løber Alyson Felix med tre guldmedaljer.

Den helt store oplevelse for det britiske publikum fandt dog sted på en uforglemmelig atletikaften den 4. august, hvor britiske atleter på et fyldt olympisk stadion under øredøvende jubel med kort mellemrum vandt guld i tre af aftenens fem finaler - først Jessica Ennis i kvindernes syvkamp, så Greg Rutherford i mændenes længdespring og til slut Mo Farah i mændenes 10 km løb. I det hele taget leverede de britiske atleter gode præstationer i de fleste idrætsgrene, og Storbritannien placerede sig som tredjebedste nation ved legene.

Beslutningen om at placere de olympiske lege i 2012 i London blev truffet den 6. juli 2005 på IOC's 117. session i Singapore, hvor den engelske hovedstad blev valgt i en tæt afgørelse foran Paris. De øvrige kandidatbyer var Madrid, Moskva og New York. Ved de olympiske lege i London blev der konkurreret i 302 discipliner, det samme antal som i Beijing fire år tidligere. I forhold til programmet i Beijing var baseball og softball nu ikke længere olympiske idrætsgrene. I flere idrætsgrene blev der taget betydelige skridt i retning af at skabe lighed i disciplinerne for kvinder og mænd. Bl.a. blev der nu indført boksning for kvinder samt gennemført betydelige ændringer i programmet for banecykling med flere nye discipliner for kvinder.

Det er i denne forbindelse værd at notere, at London-legene blev de første i den olympiske historie, hvor samtlige deltagende nationer stillede med kvindelige deltagere på holdet. Dette skete for første gang for Brunei, Qatar og Saudi Arabien.

I alt deltog der over 10.500 atleter fra 205 lande i de olympiske lege i London. I den uofficielle konkurrence om at blive bedste nation blev USA relativt sikkert nummer et foran Kina.

Se her for en detaljeret og interaktiv medaljefordeling for London 2012..
Artiklen om OL i London 2012 er baseret på de officielle rapporter fra de Olympiske lege og Olympian Database.
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy