Svømning ved OL i Helsingfors 1952

1952 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Svømmeprogrammet ved OL i Helsingfors omfattede de samme elleve discipliner som ved de foregående olympiske lege i London 1948, seks discipliner for mænd og fem discipliner for kvinder.

Der deltog næsten 600 atleter fra 48 lande i svømmekonkurrencerne i Helsingfors, der blev afviklet i dagene fra 25. juli til 2. august. Det var flere end ved noget tidligere olympisk svømmestævne. Efter at have været udelukket i 1948 var svømmerne fra Tyskland og Japan på ny med ved OL, og Sovjetunionen deltog for første gang ved OL. Endelig kan nævnes, at svømningen var den eneste idrætsgren i Helsingfors med deltagelse af atleter fra Kina.

Interessen for svømningen var stor i den finske hovedstad, og i gennemsnit overværede omkring 9.000 tilskuere dagligt konkurrencerne i det olympiske svømmebassin. Også fra et sportsligt synspunkt var svømningen i Helsingfors en succes. Eksempelvis blev den olympiske rekord forbedret i samtlige discipliner.

I forhold til OL i London blev svømmekonkurrencerne i Helsingfors en stor amerikansk skuffelse. Hvor USA i London vandt guld i otte af de elleve discipliner, måtte man denne gang nøjes med fire titler. USA vandt ikke en eneste af de kvindelige discipliner.

USA's fire guldmedaljer faldt således i de mandlige discipliner: Clarke Choles vandt 100 m fri, Ford Konno 1500 m fri og Yoshi Oyakawa 100 m rygcrawl. Herudover vandt amerikanerne også 4x200 m fri, og Ford Konno blev her som en del af USA's stafethold dobbelt guldmedaljevinder.

De to ikke-amerikanske vindere var franskmanden Jean Boiteux i 400 m fri og australieren John Davies i 200 m brystsvømning. Boiteux sejr var en stor overraskelse, idet forhåndsfavoritterne især var verdensrekordholderen John Marshall fra Australien, amerikanerne Konno og McLane samt Japans store svømmenavn Hironoshin Furuhashi, der havde været den dominerende svømmer på distancen siden sidste OL, men som nu havde passeret sin bedste periode.

Holland havde domineret de kvindelige svømmediscipliner i Berlin 1936, Danmark i London 1948, denne gang var det Ungarns tur. De ungarske kvinder fejrede store og uventede triumfer i det olympiske svømmebassin med sejre i fire af de fem kvindelige discipliner. De ungarske vindere var Katalin Szöke i 100 m fri, Valeria Gyenge i 400 m fri og Eva Szekely i 200 m brystsvømning samt i 4x100 m fri. Som deltager på stafetholdet blev Katalin Szöke dobbelt guldvinder. Den sidste disciplin for kvinder blev vundet af 16-årige Joan Harrison fra Sydafrika foran den hollandske favorit Geertje Wielema.

I 400 m fri gjorde Danmarks store svømmenavn Ragnhild Hveger i en alder af 32 år come back efter et karrierestop på syv år. Hvegers verdensrekord på distancen fra 1940 stod fortsat urørt, og i næsten 300 m i finalen syntes det utænkelige at være muligt, da hun førte løbet foran sine langt yngre konkurrenter. Hun sluttede dog som nummer fem.

Sovjetunionen var i Helsingfors med ved OL for første gang, hvilket dog ikke var særligt mærkbart i svømning. Kun en enkelt sovjetisk svømmer nåede frem til finalerne, hvor det blev til en sjetteplads.

Denne artikel om Svømning ved OL i Helsingfors 1952 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy