Boksning ved OL i Helsingfors 1952

1952 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Bokseturneringen i Helsingfors havde deltagelse af to atleter, der senere skulle fejre store triumfer i deres respektive professionelle karrierer. Det var amerikaneren Floyd Patterson og svenskeren Ingemar Johansson.

Den kun 17-årige Floyd Patterson, der kom fra en børnerig familie i Brooklyn, fremviste i Helsingfors et helt enestående talent. Han kom med legende lethed igennem sine tre indledende kampe i mellemvægtsklassen, og i finalen slog han den rutinerede rumæner Vasile Tita ud efter kun 74 sekunders boksning. Fire år senere blev han den yngste verdensmester nogen sinde i professionel sværvægtsboksning. Han holdt titlen, indtil han i 1959 tabte den til Ingemar Johansson. I en revanchekamp året efter besejrede han Johansson, og Patterson blev dermed den første bokser nogen sinde, der formåede at genvinde titlen som verdensmester i sværvægtsboksning.

Ingemar Johanssons optræden i Helsingfors var ikke nogen succes. I finalen i sværvægtsklassen stod han overfor den frygtede amerikaner Ed Sanders. Det var tydeligt, at Sanders' behandling af sine modstandere i de indledende runder havde påvirket den unge svensker meget. Han løb konstant baglæns og forsøgte ikke en eneste gang at komme til angreb. Efter at have givet Johansson flere advarsler, diskvalificerede kampdommeren ham for ikke at ville bokse. Kampen blev anset for en skandale, og Ingemar Johansson blev fradømt sin sølvmedalje. Johansson måtte rejse hjem til Sverige i skam. Efter OL blev begge boksere professionelle, men herefter udviklede de to bokseres videre karrierer sig vidt forskelligt. Ed Sanders døde i 1954 af en hjerneskade forårsaget af et knock-out i sin niende professionelle kamp. Ingemar Johansson fik en fornem professionel karriere, der kulminerede med de ovenfor nævnte mindeværdige titelkampe mod Floyd Patterson. I 1981 besluttede IOC at tildele Ingemar Johansson sølvmedaljen for hans indsats i Helsingfors, den sølvmedalje han var blevet fradømt for fejghed i 1952.

Bokseprogrammet i Helsingfors var udvidet med to nye vægtklasser, letweltervægt og letmellemvægt, i forhold til bokseturneringen fire år tidligere ved OL i London. Endvidere var der indført den nye regel, at de to tabere af semifinalerne begge modtog bronzemedaljer, hvor de tidligere skulle kæmpe om en enkelt bronzemedalje.

Turneringen i Helsingfors blev domineret af de amerikanske boksere, der vandt fem af de ti mulige guldmedaljer. I letmellemvægt genvandt ungareren Laszlo Papp sin titel fra OL i London, og i bantamvægt blev Pentti Hämäläinen hele værtsnationens stor helt ved at sikre sig guldmedaljen.

Sovjetunionen deltog for første gang ved OL i 1952, og det var ventet, at landet ville spille en fremtrædende rolle i boksning. Det lykkedes ikke Sovjet at vinde en klasse, men landet vandt to sølvmedaljer og fire bronzemedaljer.

Denne artikel om Boksning ved OL i Helsingfors 1952 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy