ved OL i Helsingfors 1952

1952 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Atletikkonkurrencerne fandt sted på det olympiske stadion i dagene 20.-27. juli. Desværre var stort set hele ugen generet af dårligt vejr med meget regn og perioder med blæst og generelt lave temperaturer.

De dårlige vejrforhold forhindrede dog ikke, at der blev udført fremragende atletik, og atletikkonkurrencerne lå resultatmæssigt på et meget højt niveau. Ikke ved noget tidligere OL havde man oplevet et væld af rekordforbedringer som i Helsingfors. I 26 discipliner var vinderresultatet bedre end ved noget tidligere OL, og i yderligere to discipliner blev tidligere tiders bedste resultat tangeret. I alt blev der i kvalifikationskonkurrencer og finaler sat ikke mindre end 95 nye olympiske rekorder. I otte discipliner, fire for kvinder og fire for mænd, blev den bestående verdensrekord forbedret.

I alt 857 atleter fra 57 lande deltog i atletikkonkurrencerne ved legene i Helsingfors - flere end nogen sinde før. Sovjetunionen, der for første gang deltog i olympiske sommerlege, stillede med det største hold på i alt 77 deltagere. USA stillede med 71 deltagere og værtsnationen Finland med 69.

Atletikkonkurrencernes store stjerne var czeken Emil Zatopek, der med sine tre sejre i 5000 m, 10.000 m og marathonløb, satte helt nye standarder på de lange løbedistancer. Blandt begivenhederne på stadion blev det bemærket, at ægteparret Zatopek på samme dag den 24. juli begge vandt olympiske guldmedaljer, Emil i mændenes 5000 m løb og Dana i kvindernes spydkast.

På trods af de dårlige vejrforhold blev atletikkonkurrencerne overværet af et stort og sagkyndigt publikum, hvis medleven og entusiasme skabte en varm og positiv atmosfære omkring atletikkonkurrencerne i Helsingfors. Blot generede det det finske publikum, at værtsnationen med de stolte olympiske atletiktraditioner ikke formåede at vinde en eneste guldmedalje ved deres egne lege.

USA blev klart bedste nation ved at vinde 15 af 33 mulige guldmedaljer. Tjekkoslovakiet vandt 4 guldmedaljer, alle ved familien Zatopek, og Australien 3 guldmedaljer. Sovjetunionens deltagelse ved OL for første gang var imødeset med stor spænding, og Sovjet vandt 2 guldmedaljer, begge i kvindernes kastediscipliner.

Denne artikel om ved OL i Helsingfors 1952 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy