ved OL i London 1948

1948 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Svømmekonkurrencerne ved OL i London 1948 fandt sted i Empire Pool, et svømmestadion med plads til 8000 tilskuere og beliggende tæt ved Wembley Stadium. Der var elleve discipliner på programmet, seks for mænd og fem for kvinder, helt som ved de seneste olympiske lege tolv år tidligere i Berlin 1936.

De mandlige discipliner var præget af, at Japan ikke deltog ved OL i London. Japanerne havde domineret de to seneste olympiske svømmestævner i Los Angeles 1932 og Berlin 1936, og i London savnede man især japanernes verdensstjerne på crawldistancerne Hironashin Furuhashi. Da samtidig den stærke franskmand Alex Jany, verdensrekordholder på 400 m fri, var besværet af sygdom under OL, var der lagt op til amerikansk dominans i de mandlige discipliner.

Dette kom da også til at holde stik, for svømmere fra USA sejrede i alle seks mandlige discipliner, og i fire discipliner blev det til amerikansk dobbeltsejr. De amerikanske guldvindere var Walter Ris i 100 m fri, William Smith i 400 m fri, James McLane i 1500 m fri, Allen Stack i 100 m rygcrawl og Joe Verdeur i 200 m brystsvømning samt i 4x200 m fri. Ris, Smith og McLane blev dobbelte guldvindere, da de også var med på stafetholdet.

I de kvindelige discipliner trådte Danmark frem som en ny olympisk stormagt. Selvom den danske verdensstjerne Ragnhild Hveger havde indstillet sin karriere i 1945, var den danske fremgang i London ikke helt uventet, for danske svømmere havde ved europamesterskaberne i 1947 vundet fire af disciplinerne for kvinder. I London blev det til to guldmedaljer og to sølvmedaljer af fem mulige for danskerne, samme medaljehøst som de amerikanske kvinder. De danske guldmedaljer faldt i 100 m fri stil ved Greta Andersen efter hård kamp med amerikaneren Ann Curtis samt i 100 m rygcrawl ved Karen Margrethe Harup.

For USA sejrede Ann Curtis i 400 m fri stil, hvor den danske favorit Greta Andersen fik et ildebefindende i sit indledende heat og måtte reddes op af vandet. USA vandt også guld i 4x100 m fri, hvorved Ann Curtis blevet dobbelt guldvinder.

I 200 m brystsvømning, den eneste disciplin der ikke blev vundet af svømmere fra enten USA eller Danmark, sejrede Petronella van Vliet fra Holland. Sejren her samt to bronzemedaljer var det samlede udbytte for Holland, den store triumfator ved det seneste olympiske svømmestævne i Berlin 1936.

Denne artikel om ved OL i London 1948 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy   Do Not Sell or Share My Personal Information