ved OL i Torino 2006

2006 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Konkurrencerne i hurtigløb på skøjter ved de XX olympiske vinterlege i Torino blev afholdt i Oval Lingotto skøjtestadion. Oval Lingotto var en indendørs, nybygget skøjtearena med plads til 8.200 tilskuere og beliggende i Torino by.

Konkurrencerne forløb over 10 dage fra den 11. til den 21. februar 2006. Der var 12 discipliner på programmet i Torino, fordelt ligeligt mellem mænd og kvinder. I forhold til OL i Salt Lake City 2002 var holdforfølgelsesløb for kvinder og for mænd nye discipliner.

Mændenes konkurrencer så længe ud til at blive en stor amerikansk triumf, idet Chad Hedrick, Joey Cheek og Shani Davis, alle fra USA, i OL's første uge lagde ud med at vinde guld på de tre første individuelle distancer over 5000 m, 500 m og 1000 m. De italienske tilskuere i Oval Lingotto oplevede også i den første uge, at Matteo Anesi, Stefano Donagrandi, Enrico Fabris og Ippolito Sanfratello overraskende erobrede Italiens første olympiske guldmedalje nogen sinde i skøjteløb ved at vinde finalen i den nye disciplin, holdforfølgelse, over Canada.

Senere under OL overraskede italienernes bedste mand, Enrico Fabris, endnu en gang ved at vinde guld på 1500 m distancen. Han blev derved også med to guldmedaljer og en sølvmedalje den mest vindende skøjteløber i mændenes konkurrencer.

Hos kvinderne blev Cindy Klassen fra Canada den mest vindende med en guldmedalje, to sølvmedaljer og to bronzemedaljer. Hun vandt medaljer i fem af seks mulige discipliner i Torino. Hun blev samtidig den eneste skøjteløber, der har vundet fem medaljer ved samme OL, siden legendariske Eric Heiden vandt fem guldmedaljer ved vinter-OL i Lake Placid 1980. Det mest overraskende i kvindernes konkurrencer var i øvrigt, at Holland kunne vinde to guldmedaljer ved veteranen Marianne Timmer på 1000 m og den kun 19-årige Irene Wust på 3000 m.

USA og Holland blev bedste nationer i hurtigløb på skøjter med hver tre guldmedaljer. Canada og Italien vandt to guldmedaljer og Tyskland og Rusland begge en enkelt guldmedalje.

Denne artikel om ved OL i Torino 2006 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy