ved OL i Paris 1900

1900 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Atletikkonkurrencerne ved OL i Paris blev afholdt samlet midt i juli måned på Racing Club de France' baner i Boulogneskoven. Her var der ingen anlagte løbebaner, og løbedisciplinerne blev afviklet på en ujævn græsoverflade. Den markerede løbebane var 500 m lang og passerede bl.a. igennem en lille lund af mindre træer. Skovens træer generede i høj grad kastedisciplinerne. Specielt var det galt i diskoskast, hvor den olympiske mester fra Athen 1896, amerikaneren Robert Garrett, måtte se alle sine tre kast havne i trætoppene. Det var bemærkelsesværdige forhold for datidens olympiske atletikudøvere.

Udover de olympiske konkurrencer blev der ved atletikstævnet også afholdt en række andre konkurrencer, bl.a. konkurrencer for professionelle og konkurrencer med indlagt handicap. 117 atleter fra 17 lande deltog i de 23 discipliner, der med rimelighed kan siges at være olympiske. USA var den klart dominerende nation, og amerikanerne sejrede i 16 af de 23 discipliner.

De franske arrangører havde tilrettelagt programmet således, at der også skulle konkurreres søndag den 15. august. Dette førte til betydelige protester fra især de amerikanske deltagere, hvoraf mange kom fra colleges og klubber, der var kontrolleret af kirkelige retninger. Der blev forsøgt opnået et kompromis, men dette mislykkedes, og programmet blev fastholdt.

Dette havde bl.a. betydning i længdespring, hvor indehaveren af verdensrekorden, amerikaneren Meyer Prinstein, en russiskfødt jøde, kun deltog i lørdagens kvalifikationsrunde men ikke i søndagens finale. Hans spring i kvalifikationsrunden var dog godt nok til at sikre ham en samlet andenplads i konkurrencen, idet man den gang kunne overføre resultater fra kvalifikation til finale. En anden amerikaner, Alwin Kraenzlein, sluttede som olympisk mester i konkurrencen. Kraenzlein blev den mest vindende atlet ved OL i Paris. Udover sejren i længdespring vandt han også i 60 m løb og i de to hækkeløb over 110 m og 200 m. Han vandt således fire individuelle olympiske mesterskaber i atletik ved samme OL, en rekord der i skrivende stund endnu ikke er overgået.

En af den olympiske histories mest vindende atleter, amerikaneren Raymond Ewry, indledte sin olympiske karriere i Paris. Han vandt tre olympiske mesterskaber i disciplinerne højdespring, længdespring og trespring uden tilløb, og han skulle senere ved de to næste olympiske lege vise sig at være i besiddelse af et helt enestående talent i disse specielle discipliner.

Denne artikel om ved OL i Paris 1900 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database