Atletik ved OL i St. Louis 1904

1904 Sorry, your browser does not support inline SVG .
De olympiske lege i 1904 blev afholdt som en del af verdensudstillingen i St. Louis, hvor man desværre arrangerede et utal af konkurrencer. Alt blev kaldt olympisk, også konkurrencer for professionelle og skolebørn, så det var vanskeligt både for samtiden og for eftertiden at finde ud af, hvad der reelt var en olympisk disciplin.

Det er også værd at bemærke om OL i 1904, herunder også om atletikkonkurrencerne, at europæerne kun i meget begrænset omfang deltog. Der var simpelthen for langt til St. Louis før flyrejsernes tid.

Der deltog i alt 118 atleter fra 10 lande i de 25 atletikdiscipliner, der efter de fleste olympiske historikeres mening med rimelighed kan siges at være olympiske. Langt de fleste, i alt 88, var fra USA, men der var også deltagere fra Canada, Frankrig, Grækenland, Storbritannien, Australien, Tyskland, Ungarn, Sydafrika og Cuba.

USA vandt 23 af de 25 discipliner. Kun canadieren Etienne Desmarteau, der sejrede i vægtkast, en disciplin der kun har været på det olympiske program i 1904 og 1920, og irlænderen Thomas Kiely, der sejrede i tikamp første gang denne disciplin var med ved OL, formåede at bryde den amerikanske dominans.

Blandt USA's mange vindere var der flere fremragende atleter. To blev tredobbelte olympiske mestre: Archie Hahn, der var den suverænt bedste sprinter med sejre i 60 m, 100 m og 200 m løb, og Raymond Ewry, der gennem sin ekspertise i disciplinerne stående spring blev en af de mest vindende atleter i den olympiske historie. I 1904 sejrede han i stående højdespring, stående længdespring og stående trespring.

Tre atleter blev dobbelte olympiske mestre: James Lightbody sejrede i 800 m og 1500 m løb, Harry Hillman i 200 m hæk og 400 m hæk og Meyer Prinstein i længdespring og trespring. Også kasterne Ralph Rose i kuglestød, Martin Sheridan i diskoskast og John Flanagan i hammerkast bør nævnes for fremragende præstationer.

Marathonløbet fik et særdeles spektakulært forløb. Amerikaneren Fred Lorz var første mand over målstregen, og han blev hyldet som vinder, indtil det blev opdaget, at han undervejs havde fået et lift af en bil på flere kilometre. Han blev straks diskvalificeret og idømt karantæne. Den endelige vinder blev landsmanden Thomas Hicks, der dog efter nutidens regler utvivlsomt også ville være blevet diskvalificeret, idet man i bestræbelserne på at holde ham i gang frem til målstregen gav ham diverse opkvikkende midler, bl.a. cognac, rå æggeblomme og stryknin.

Denne artikel om Atletik ved OL i St. Louis 1904 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy