Svømning ved OL i Antwerpen 1920

1920 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Svømmekonkurrencerne ved OL i Antwerpen 1920 blev afviklet i et hastigt arrangeret svømmebassin i floden midt i byen. Vandet var koldt og mørkt - af mudder hævdede nogle af svømmerne. Da vejret også var koldt og fugtigt under OL-dagene, var forholdene langt fra optimale. Der var ti discipliner på svømmeprogrammet i Antwerpen, tre for kvinder og syv for mænd.

Det var første gang, kvindelige svømmere fra USA deltog i olympiske lege - og hvilken debut. De amerikanske kvinder vandt samtlige seks medaljer i de to individuelle discipliner, og i 4x100 m fri vandt amerikanerne med et forspring på 29 sekunder til løbets nr. to, Storbritannien.

Ethelda Bleibtrey fra USA blev den store kvindelige stjerne ved svømmestævnet i Antwerpen. Hun vandt guld i alle de tre discipliner for kvinder, der var på programmet. Med de indledende heats svømmede hun fem løb og satte verdensrekord i dem alle.

Mændenes svømmekonkurrencer blev domineret af de to amerikanere, Duke Paoa Kahanamoku og Norman Ross. Berømte Kahanamoku fra Hawaii havde fået sin olympiske debut otte år tidligere i Stockholm, hvor han vandt 100 m fri stil. Denne gang vandt han to guldmedaljer og Ross tre. En tredje amerikaner, Warren Paoa Kealoha, også fra Hawaii, vandt guld i 100 m rygcrawl. Kun de to discipliner i brystsvømning blev ikke vundet af en svømmer fra USA, her var svenskeren Håkan Malmrot bedst i begge løb.

Blandt Duke Kahanamokus sejre var finalen i 100 m fri stil, hvor suveræne Duke genvandt sin olympiske titel fra Stockholm. Han vandt løbet, ikke blot en gang, men to gange, da finalen måtte svømmes om efter en protest.

Denne artikel om Svømning ved OL i Antwerpen 1920 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database