ved OL i Berlin 1936

1936 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Efter at skydning ved de tidligere olympiske lege havde været en omfattende idrætsgren, var skydning taget af det olympiske program i ved OL i Amsterdam 1928. Fire år senere i Los Angeles var der kun to skydekonkurrencer på programmet, og skytterne havde forud for OL i Berlin 1936 forventning om et mere udbygget program. Sådan blev det dog ikke. Ud over de to discipliner fra Los Angeles, silhuetpistol og liggende riffelskydning, kom der kun en enkelt disciplin mere på programmet, skydning med fri pistol for mænd.

Skydekonkurrencerne fandt sted på en skydebane i Wansee, et par timers kørsel fra den olympiske by. Begge konkurrencer i pistolskydning blev afviklet den 7. august og riffelskydningen dagen efter.

Silhuetskydningen var første konkurrence på programmet. Her benyttede de tyske og svenske skytter sig af en ny type Walther-pistol, der var klart bedre end de tidligere anvendte pistoler. Under skydningen skulle der affyres tre serier med seks skud på max otte sekunder pr. serie. Ved eventuel omskydning skulle der affyres seks skud i løbet af seks sekunder, ved yderligere omskydning seks skud i løbet af fire sekunder. Der stillede 53 skytter fra 22 nationer til start, og af dem skød 28 fejlfrit i den indledende runde. Sytten klarede sig igennem den første omskydning på seks sekunder. I anden omskydning over fire sekunder var fem skytter fejlfrie, men i den sidste omskydning over tre sekunder var det kun tyskeren Cornelius van Oyen, der ramte med alle seks skud. Han var dermed vinder af guldmedaljen.

Senere på dagen blev konkurrencen i fri pistol afgjort. Her skød man 60 skud på 50 meters afstand inden for en tidsgrænse på to timer. Der deltog 43 skytter fra 19 nationer, og blandt dem var svenskeren Torsten Ullman, verdensmester i disciplinen fra 1935, blandt de store favoritter. Han havde tidligere på dagen vundet bronze i silhuetpistol, og han viste sig at være helt overlegen i den frie pistolskydning. Med en samlet score på 559 points var han femten poins foran sølvmedaljevinderen, Krempel fra Tyskland, og hans resultat var en forbedring af den bestående verdensrekord med hele tolv points.

I konkurrencen i liggende riffelskydning, 30 skud mod en 20 cm skive i 50 m afstand, deltog 66 skytter fra 25 lande. Her viste nordmanden Willy Røgeberg sig hurtigt at være konkurrencens bedste mand. Med stabil og sikker skydning ramte han plet med samtlige skud. Det var aldrig sket før i disciplinen, og hans score på 300 points blev derfor noteret som ny verdensrekord.

Skydningen fik sin olympiske debut ved de første lege i moderne tid i Athen 1896, og bortset fra 1908 og 1928 har skydningen været på programmet ved alle olympiske lege. Antallet og formatet for disciplinerne på det olympiske program har varieret meget over årene. I 1920 var der 21 discipliner på programmet, i 1932 kun to og ved de seneste lege i London 2012 femten discipliner, fordelt på riffelskydning, pistolskydning og lerdueskydning. Fra starten var skydning kun en sag for mænd, men fra 1968 blev der indført fuld kønsmæssig integration, og fra 1996 har alle discipliner været opdelt på discipliner for kvinder og discipliner for mænd.

Denne artikel om ved OL i Berlin 1936 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy