ved OL i Berlin 1936

1936 Sorry, your browser does not support inline SVG .
I 1936 blev der for første gang spillet basketball ved olympiske lege, og hele 21 nationer deltog i turneringen. Kampene blev spillet udendørs på en tennisbane med et underlag bestående af en blanding af sand og ler.

Man havde aldrig tidligere spillet en international turnering i basketball med deltagere fra flere kontinenter, så det var på forhånd ret vanskeligt at vurdere styrkeforholdene mellem de deltagende nationer. Holdet fra USA blev dog anset for at være favorit, mest fordi spillet var udviklet i USA.

USA viste sig da også at være en klasse bedre end alle andre hold, og først i finalen mod Canada fik amerikanerne en reel modstand. Desværre blev finalen spillet efter et kraftigt regnvejr, der gjorde banen opblødt, så det blev vanskeligt at drible. USA vandt finalen med 19-8, en scoring der blev stærkt begrænset af de vanskelige forhold. I kampen om bronzemedaljerne vandt Mexico med 26-12 over Polen.

USA indledte med sin guldmedalje i Berlin en enestående sejrsrække, der indbragte amerikanerne syv olympiske titler i træk og 63 vundne olympiske kampe i træk – en sejrsrække, der først blev brudt ved legene i München i 1972, hvor USA i en legendarisk finale tabte med 51-50 til Sovjetunionen.

Siden debuten i 1936 har basketball været på det olympiske program lige siden. Fra starten blev der kun spillet en turnering for mænd, men fra 1976 har der også været en turnering for kvinder. I 1989 blev det besluttet, at der kunne deltage professionelle spillere i de olympiske basketballkampe, hvilket bl.a. medførte at USA fra 1992 kunne stille med sine berømte Dream Teams med spillere fra den professionelle nordamerikanske NBA-liga.

Denne artikel om ved OL i Berlin 1936 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy