Atletik ved OL i Berlin 1936

1936 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Atletikkonkurrencerne ved OL i Berlin blev afviklet på det olympiske stadion i dagene 2.- 9. august. Der var 29 discipliner på programmet, 23 for mænd og 6 for kvinder, alt helt som ved det foregående OL i Los Angeles 1932.

USA stillede med et meget stærkt atletikhold ved OL i Berlin, og amerikanerne vandt 14 af de 29 mulige guldmedaljer. Især noterede man sig - bl.a. med tankerne på den skygge af racefordomme der hvilede over legene - at en række afro-amerikanske atleter dominerede de mandlige discipliner: Jesse Owens sejrede på 100 m, 200 m, 4x100 m og længdespring, præstationer der stillede ham i en klasse for sig. Archie Williams vandt på 400 m og John Woodruff på 800 m. Cornelius Johnson og Dave Albritton besatte de to første pladser i højdespring. Endelig vandt Ralph Metcalfe og Mack Robinson sølvmedaljer i sprint.

Også andre amerikanske atleter leverede store præstationer, mange burde nævnes med den kvindelige sprinter Helen Stephens, tikampsvinderen Glenn Morris og stangspringeren Earl Meadows som de ypperste.

Finland genvandt i Berlin lidt af sit gamle ry som totalt dominerende på de lange distancer. Finnerne vandt alle tre medaljer på 10.000 m, guld og sølv på 5000 m og ligeledes guld og sølv i 3000 m forhindringsløb, hvor Volmari Iso-Hollo gentog sin sejr fra Los Angeles fire år tidligere.

Marathonløbet blev vundet af japaneren Kitei Son. Hans rigtige navn var Sohn Kee-chung, og han var fra Korea, der i 1936 var besat af Japan.

Endelig må nævnes Jack Lovelock fra New Zealand, der satte ny verdensrekord på 1500 m. Mange anså hans løb for at være den største oplevelse ved OL i Berlin.

USA blev bedste nation ved atletikkonkurrencerne i Berlin med i alt 14 guldmedaljer. Tyskland vandt fem guldmedaljer, Finland tre og Storbritannien to guldmedaljer.

Denne artikel om Atletik ved OL i Berlin 1936 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy