ved OL i Tokyo 1964

1964 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Der var seksten lande kvalificeret til den olympiske fodboldturnering i Tokyo, men kun fjorten lande stillede til start. Italien trak sit hold, da IOC ville igangsætte en undersøgelse af de italienske spilleres amatørstatus, bl.a. som følge af at tre af holdets spillere til daglig spillede for årets vinder af Europa Cup turneringen, Inter Milano. Også Nordkorea trak sit hold efter en kontrovers med IOC forårsaget af Nordkoreas deltagelse i de såkaldte GANEFO-lege, et arrangement der ikke var godkendt af de forskellige internationale idrætsforbund.

Blandt de fjorten tilbageværende lande var der fem europæiske, alle fra Østeuropa, og de kom til at dominere turneringen. Alle fem lande var med i kvartfinalerne, og tre af dem, Ungarn, Tjekkoslovakiet og Østtyskland, kom også videre til semifinalerne sammen med &Aelig;gypten. I semifinalerne vandt Ungarn med 6-0 over &Aelig;gypten, og Tjekkoslovakiet besejrede Østtyskland med 2-1.

Fodboldturneringen i Tokyo var generelt præget af ensformigt og dårligt spil, men finalen mellem Ungarn og Tjekkoslovakiet blev en spændende kamp, der sluttede med en sejr til Ungarn på 2-1. Det afgørende ungarske mål blev scoret midt i 2. halvleg af Ferenc Bene, der også blev hele turneringens topscorer med tolv mål. I kampen om bronzemedaljerne vandt Østtyskland med 3-1 over &Aelig;gypten.

For at nå frem til de seksten lande, der kvalificerede sig til turneringen i Tokyo, havde det været nødvendigt at spille et større antal kvalifikationskampe inden legene. En sådan kamp mellem Peru og Argentina i Lima den 24. maj 1964 fik en katastrofal udgang. Argentina førte kampen 1-0, indtil Peru få minutter før afslutning udlignede til 1-1. Den uruguayanske dommer annulerede imidlertid målet, hvilket fik et par tilskuere til at løbe ind på banen og angribe dommeren. Politiet skred ind, hvorefter dommeren afbrød kampen før tid med henvisning til utilstrækkelige sikkerhedsforhold. Dette fik store dele af de 45.000 tilskuere til at invadere banen, så spillere og dommer måtte reddes ud af stadion af politiet. Det hele udviklede sig til regulære optøjer, kampe mellem politi og tilskuere, tåregas og gadekampe natten igennem. 328 mennesker mistede livet ved optøjerne.

Denne artikel om ved OL i Tokyo 1964 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy