Fodbold ved OL i München 1972

1972 Sorry, your browser does not support inline SVG .
I turneringen i fodbold var formatet ændret i forhold til tidligere, således at man i stedet for kvartfinaler efter den indledende runde med fire puljer nu også spillede en anden runde med puljeinddelinger.

En anden ændring var, at man på baggrund af tidligere erfaringerne ikke længere skulle trække lod, såfremt slutkampene om medaljerne endte uafgjort. I stedet skulle begge hold nu have medaljer. Denne ændring viste sig dog at have uheldige virkninger i kampen om bronzemedaljerne. Her var Sovjetunionen og Østtyskland i ekstra tid efter uafgjort i den ordinære kamp. Den ekstra tid blev til tilskuernes store utilfredshed afviklet uden forsøg på angreb, og resultatet heraf var, at begge hold modtog bronzemedaljer.

Finalen om guldmedaljerne blev spillet mellem vinderen fra de to seneste olympiske lege Ungarn og Polen, der mødte med et nyt, velspillende hold. Finalen blev spillet under meget dårlige vejrforhold med stærk blæst og regn. Ungarn var toneangivende fra starten og førte med 1-0 ved pausen. I anden halvleg fik polakkerne vinden i ryggen, og Kazimierz Deyna scorede to mål til en polsk sejr på 2-1.

De polske guldvindere omfattede flere fremtidige stjernespillere som Deyna og Grzegorz Lato. To år senere blev Polen med adskillige af OL-spillerne på holdet bronzemedaljevindere ved de professionelle verdensmesterskaber.

Denne artikel om Fodbold ved OL i München 1972 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database