Basketball ved OL i München 1972

1972 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Et af den olympiske histories mest kontroversielle dramaer udspillede sig søndag den 10. september 1972, hvor USA og Sovjetunionen midt under den kolde krig mødtes i mændenes basketballfinale i München. Indtil dette øjeblik havde USA aldrig tabt en olympisk basketballkamp. 62 sejre i træk og syv guldmedaljer var det blevet til for amerikanerne, siden basketball kom på det olympiske program ved OL i Berlin i 1936.

I finalen var Sovjetunionen i føring gennem hele kampen. Sovjetrusserne scorede det første point, ved halv tid var de i spidsen med 26-21, og med kun tre sekunders spilletid tilbage førte Sovjet med 49-48. På dette tidspunkt begik Sovjetunionens Zurab Sakandelidze fejl mod amerikaneren Doug Collins. I en oppisket stemning i hallen bevarede Collins roen og scorede på begge sine straffekast. Hermed var USA for første gang i kampen foran, 50-49 til USA med kun tre sekunders spilletid tilbage.

Den amerikanske begejstring var overvældende, men det skulle vise sig, at sejren langt fra var i hus. Den sovjetiske træner Kondrashkin forlangte en time-out, men dette blev overset af tidtagerbordet. Kampdommerne, Renato Righetto fra Brasilien og Artenik Arbadjan fra Bulgarien, satte kampen i gang, men et sekund senere standsede Righetto spillet igen på grund af uro ved tidtagerbordet.

De amerikanske spillere troede, at kampen var forbi og fejrede, hvad de troede var en guldmedalje. Efter stor forvirring ved tidtagerbordet om den oversete sovjetiske anmodning om time-out blev det besluttet, at der skulle spilles yderligere tre sekunder. Kondrashkin fik sin time-out, og spillet blev sat i gang igen. Sovjetunionens Modestas Paulauskas kastede bolden over hele banens længde op til Aleksandr Belov, der scorede. Hermed var kampen forbi, og Sovjetunionen havde vundet 51-50.

Den internationale basket-jury brugte lang tid på at behandle den amerikanske protest og at udrede begivenhederne omkring kampens afslutning. Først sidst på mandagen blev det besluttet, at den sovjetiske sejr skulle stå ved magt. USA's hold udeblev fra sejrsceremonien.

Denne artikel om Basketball ved OL i München 1972 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy