Basketball ved OL i Montreal 1976

1976 Sorry, your browser does not support inline SVG .
I 1976 var der for første gang ved olympiske lege en turnering for kvinder i basketball. Der deltog seks nationer, der spillede en alle-mod-alle turnering om medaljer og placeringer. De deltagende lande var Sovjetunionen, Tjekkoslovakiet, Bulgarien, USA, Japan og Canada.

Sovjetunionen var på forhånd storfavorit til at vinde de olympiske guldmedaljer. Sovjet var ubesejret gennem de sidste fire år og mødte op i Montreal som femdobbelt verdensmester. Sovjetunionen var da også i en klasse for sig med den 2,11 m høje Uljana Semjonova som et meget synligt omdrejningspunkt. Holdet vandt alle sine fem kampe uden problemer. Sølvmedaljevinderne fra USA blev slået med 112-77, og Tjekkoslovakiet, der var det hold der kom tættest på med 88-75.

I mændenes turnering var USA stærkt opsat på revanche for den kontroversielle finale fire år tidligere i München, hvor USA fik sit første nederlag nogen sinde i olympisk basketball ved at tabe 51-50 til Sovjetunionen. Og så var det ved at gå galt igen allerede i en af de indledende kampe, hvor USA var hårdt presset af lille Puerto Rico, inden amerikanerne fik trukket en sejr på 95-94 i land. Herefter var der imidlertid ingen problemer, og USA spillede sig let frem til finalen. Her blev det dog ikke til et revancheopgør med Sovjetunionen, for Sovjet blev i semifinalen besejret af Jugoslavien.

I finalen mellem USA og Jugoslavien var amerikanerne aldrig truet, og holdet vandt en sikker sejr på 95-74. I kampen om bronzemedaljerne vandt Sovjetunionen med 100-72 over Canada.

Denne artikel om Basketball ved OL i Montreal 1976 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database