Fodbold ved OL i Atlanta 1996

1996 Sorry, your browser does not support inline SVG .
De to fodboldturneringer blev afviklet på stadions i det sydøstlige USA. Alle indledende puljer blev spillet uden for staten Georgias grænser, og finalerne var placeret i Athens, en by beliggende godt 100 km nord for Atlanta. Fodboldspillerne var derfor reelt aldrig i kontakt md det centrale olympiske arrangement i Atlanta.

I Atlanta fik kvinderne for første gang adgang til at spille fodbold ved olympiske lege. Der deltog otte hold, og på forhånd var Norge og USA favoritter til guldmedaljerne. De to hold havde vundet de to første officielle verdensmesterskaber, USA i 1991 og Norge i 1995, og havde generelt domineret kvindefodbolden i årene op til OL.

I det indledende puljespil vandt verdensmestrene Norge som ventet sin pulje, mens USA i sin pulje overraskende måtte nøjes med uafgjort mod Kina og derfor kun gik videre på en andenplads i puljen. Dette medførte, at de to favoritter mødtes i den ene semifinale. Efter 1-1 i den ordinære kamp, scorede Shannon McMillan for USA i golden goal-forlængelsen og bragte dermed USA i finalen. Her mødte man på ny Kina i en lige kamp, der blev overværet af 76.000 tilskuere. Med et mål mod kampens slutning sikrede Tiffeny Milbrett en sejr på 2-1 og dermed guldmedaljerne for USA. I kampen om bronzemedaljerne vandt Norge med 2-1 over Brasilien.

Der deltog 16 nationer i mændenes turnering. Her måtte spillerne på de deltagende hold ikke være over 23 år, dog kunne holdene frit vælge tre ældre spillere. Den store favorit til guldmedaljerne på forhånd var Brasilien, der mødte op med den berømte træner Mario Zagallo og de to professionelle stjerner Ronaldo, Bebeto og Roberto Carlos i spidsen for holdet. Stor var derfor overraskelsen, da holdet i sin første puljekamp tabte til Japan. Brasilien klarede sig dog videre til semifinalerne, hvor det imidlertid blev til et nyt nederlag mod turneringens store overraskelse Nigeria, der besejrede favoritterne med 4-3 efter golden goal-forlængelse.

I finalen mødte Nigeria en anden sydamerikansk fodboldstormagt, Argentina, foran 86.000 tilskuere i en spændende og jævnbyrdig kamp, hvor stillingen kort før kampens afslutning var 2-2. To minutter før slutfløjtet scorede Amunike, godt nok i en ret oplagt off side-position, til 3-2 for Nigeria, der dermed vandt Afrikas første olympiske guldmedaljer i fodbold. I kampen om bronzemedaljerne vandt Brasilien 5-0 over Portugal.

Denne artikel om Fodbold ved OL i Atlanta 1996 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy