Atletik ved OL i Sydney 2000
4x400 m K

2000 Sorry, your browser does not support inline SVG . Facts about Kvindernes  -  at the 2000 Olympic Games
Med USA's sejr i kvindernes 4x400 m stafet vandt landets store løbernavn, Marion Jones den tredje af de fem guldmedaljer, hun havde mulighed for at vinde ved OL i Sydney.

21 nationer stillede til start i de 3 indledende heats for at kvalificere sig til finalen den 30. september. Bortset fra at Tyskland overraskende kun blev nr. 4 i 1. heat kom alle favorithold videre til finalen.

I finalen var løbet fortsat ganske lige efter de to første runder, hvor USA stillede med Jearl Miles-Clark og Monique Hennagan. På tredje tur satte USA imidlertid Marion Jones ind, og hun skaffede USA et solidt forspring, da LaTasha Collander-Richardson gik ud på sidste tur. Selv om de øvrige nationer på sidste tur stillede med stærke løbere som Lorraine Graham fra Jamaica, Irina Privalova fra Rusland og Cathy Freeman fra Australien var de reelt uden chance for at indhente Collander-Richarson.

USA vandt guld i tiden 3.22,62. Sølvet gik til Jamaica i 3.23,25 og bronzen til Rusland i tiden 3.23,46. Nigeria blev nr. 4, Australien nr. 5 og Storbritannien nr. 6. USA's vindertid var et godt stykke fra Sovjetunionens olympiske rekord på 3.15,17 fra OL i Seoul 1988.

Marion Jones vandt ved OL i Sydney i alt 3 guldmedaljer og 2 bronzemedaljer. Hun blev dermed en af legenes helt dominerende skikkelser.

Beretningen om Marion Jones' imponerende præstationer i Sydney er imidlertid kun den ene halvdel af historien om den amerikanske idrætskvinde. Den anden halvdel udspillede sig flere år efter legene i Sydney.

Efter OL opstod der omfattende og vedholdende rygter om brug af præstationsfremmende midler. Marion Jones nægtede konsekvent, og nåede at deltage i det efterfølgende OL i Athen 2004, inden presset blev så hårdt, at hun i oktober 2007 valgte at indrømme et langvarigt dopingmisbrug, herunder også under OL i Sydney. Dette førte til, at IOC's Executive Board den 12. december 2007 besluttede at diskvalificere Jones fra de 5 discipliner, hun deltog i i Sydney (100 m - guld, 200 m - guld, 4x100 m - bronze, 4x400 m - guld, længdespring - bronze) samt fra deltagelsen i Athen 2004 (længdespring - nr. 5). Marion Jones blev herefter slettet af alle officielle resultatlister og tilbageleverede alle vundne medaljer til IOC.

Den 12. december 2007 besluttede IOC også, at man ikke ville tage stilling til eventuelle ændringer af resultatlisterne som følge af Jones' diskvalifikation, før der var fuldt overblik over virkningerne af den såkaldte BALCO-doping-sag i amerikansk atletik. Den olympiske guldmedalje i 4x400 m for kvinder i Sydney 2000 er derfor i skrivende stund opført som "vacant" i IOC's officielle resultatlister.

Artiklen om 4x400 m K - Atletik ved de olympiske sommerlege ved OL i Sydney 2000 er baseret på de officielle olympiske rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy