Atletik ved OL i Sydney 2000
400 m K

2000 Sorry, your browser does not support inline SVG . Facts about Kvindernes  -  at the 2000 Olympic Games
Værtslandets egen store atletikstjerne Cathy Freeman vandt guld i kvindernes 400 m løb med tiden 49,11, ny års bedste tid for hende.

Sølvmedaljen gik til Lorraine Graham fra Jamaica i 49,58 og bronzen til Katharine Merry fra Storbritannien i 49,72.

Med sin sejr indfriede Cathy Freeman de enorme forventninger, hele nationen havde til, at hun på hjemmebanen i Sydney ville sejre og vinde guld til Australien. Presset på hende var uden sidestykke, da hun mandag den 25. september stillede op til finalen på Olympic Stadium. Et rekordstort publikum på over 112.000 på stadion, ja hele Australien, holdt vejret i de 50 sekunder, hendes løb varede. Herefter brød larmen løs. Måske oplevede Cathy Freeman det største stående bifald i den olympiske historie.

Freemans sejr var på mange måder symbolsk. Først og fremmest var hun den første australske aboriginer, der havde vundet en olympisk guldmedalje. Utvivlsomt rørte hun med sin sejr og hele fremtræden dybt i den australske sjæl og samvittighed. Mange australiere så hendes sejr som et håndgribeligt skridt i retning af forsoning og samling af nationen.

Ved åbningsceremonien den 13. september på Olympic Stadium, en ceremoni der også i høj grad var præget af forholdene omkring den australske oprindelige befolkning, var det Cathy Freeman, der tændte den olympiske ild.

Det var Australiens anden sejr på 400 m, efter at Betty Cuthbert 36 år tidligere havde vundet distancen ved OL i Tokyo 1964. Det var samtidigt Australiens guldmedalje nr. 100 ved olympiske lege, efter at Edwin Flack havde vundet den første ved OL i Athen i 1896. Konkurrencen frem til finalen var dramatisk. Først og fremmest i form af forløbet omkring Marie-Jose Perec, Frankrigs store stjerne og vinder af disciplinen ved de to seneste olympiske lege. Af uforklarlige og endnu ukendte årsager flygtede hun fra Sydney kort inden 400 m løbene skulle i gang.

Artiklen om 400 m K - Atletik ved de olympiske sommerlege ved OL i Sydney 2000 er baseret på de officielle olympiske rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy