Atletik ved OL i Sydney 2000
200 m M

2000 Sorry, your browser does not support inline SVG . Facts about Mændendes  -  at the 2000 Olympic Games
Mange vil hævde, at det olympiske 200 m løb blev afgjort den 23. juli - omkring to måneder før 200 m-finalen blev løbet i Sydney.

På forhånd var 200 m løbet i Sydney imødeset som det længe ventede opgør mellem de to amerikanske superstjerner, verdensrekordindehaveren og guldvinderen fra Atlanta, Michael Johnson, og verdensmesteren fra 1999, sprinterkongen Maurice Greene. 200 m-finalen i Sydney var løbet, hvor de to amerikanere endeligt skulle afgøre, hvem der ved århundredeskiftet var den bedste i verden.

Greene og Johnson havde selv bidraget til at holde spændingen i top ved bevidst at undlade at møde hinanden i sæsonen op til OL. Dog måtte de begge stille op til det amerikanske OL-udtagelsesstævne, der fandt sted i juli måned i Sacramento. Begge nåede uden problemer til finalen den 23. juli, og her skete så det helt utrolige, at begge måtte udgå af løbet med fiberskader - Johnson straks i kurven og Greene umiddelbart før mål. I stedet blev løbet vundet af John Capel foran Floyd Heard og Coby Miller, der dermed kom til at repræsentere USA i Sydney. Med Michael Johnson og Maurice Greene ude af spillet var det på forhånd klart, at 200 m strækningen dels ville falde i niveau, dels ville blive en relativt åben affære med mange mulige vindere. På forhånd blev amerikanerne Capel og Heard, Trinidads Ato Boldon og Bahamas Obadele Thompson tillagt de bedste sejrschancer.

Indledende heats og kvartfinaler blev afviklet den 27. september med mådelige tider og uden de store overraskelser. De bedste tider blev opnået af John Capel og englænderen Darren Campbell, der begge vandt deres kvartfinaler på 20,13. I første semifinale strammede John Capel sin tid til 20,10, hvilket rakte til sejren foran Christian Malcolm, England og Ato Boldon, Trinidad. Den anden semifinale blev overraskende vundet af grækeren Konstantinos Kenteris i tiden 20,20 foran Darren Campbell, England og Claudinei da Silva, Brasilien. USA's Floyd Heard blev skuffende kun nummer seks og kom dermed ikke i finalen.

Efter semifinalerne lignede John Capel det bedste bud på en vinder, men i finalen blev alle overrumplet af Konstantinos Kenteris, der på opløbet stormede frem og vandt en sikker sejr i tiden 20,09. Den stabile Darren Campbell vandt sølvmedaljen, mens en skuffet Ato Boldon måtte nøjes med en bronzemedalje. De to amerikanere Miller og Capel sluttede på finalens to sidste pladser i tiderne 20,35 og 20,49, vel deres dårligste præstationer i lang tid.

Grækerens sejr var en reel sensation og atletikkonkurrencernes største overraskelse i Sydney. Det må dog bemærkes, at selv om Kenteris satte en pæn personlig rekord, så var hans sejr i høj grad et resultat af finalefeltets manglende klasse. Sejrstiden var således hele 76/100 fra Michael Johnsons verdensrekord og i øvrigt den dårligste 200 m-sejrstid ved OL siden legene i Moskva 1980.

Artiklen om 200 m M - Atletik ved de olympiske sommerlege ved OL i Sydney 2000 er baseret på de officielle olympiske rapporter og Olympian Database