Atletik ved OL i Los Angeles 1932

1932 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Det olympiske atletikprogram ved OL i Los Angeles 1932 bestod af 29 discipliner, 23 for mænd og 6 for kvinder. 330 atleter fra 34 lande deltog i de mandlige discipliner. Fremmødet var i forhold til tidligere begrænset af, at det på IOC's kongres i Berlin i 1930 var besluttet at reducere antallet af deltagere pr. land fra 4 til 3 i hver disciplin.

Da sejrherren i den sidste disciplin stod på sejrspodiet og betragtede sit lands flag gå til tops over Olympic Stadium, kunne man se tilbage på et atletikstævne på et meget højt niveau og hvor ikke mindre end 20 nye olympiske rekorder i de mandlige discipliner så dagens lys. I 7 tilfælde var disse rekorder også nye verdensrekorder, og i yderligere 3 discipliner blev verdensrekorden tangeret. Kun i hammerkast, længdespring og højdespring overlevede de eksisterende olympiske rekorder.

Atletik for kvinder var efter debuten i Amsterdam i 1928 for anden gang i den olympiske historie på programmet ved OL i Los Angeles, denne gang med 6 discipliner mod 4 i Amsterdam. 54 atleter fra 11 lande stillede til start, og som i mændenes konkurrencer blev man vidne til atletik på højt niveau. I alle 6 discipliner blev der sat ny verdensrekord, og de bestående olympiske rekorder fra Amsterdam blev i alle discipliner overgået af adskillige atleter.

Alle disciplinerne i atletik, bortset fra maratonløbet og 50 km kapgang for mænd, blev afholdt på Olympic Stadium. Marathonløbet startede og sluttede på stadion, hvilket ikke var tilfældet for 50 km kapgang, da arrangørerne ikke anså det for muligt at afspærre de fornødne overordnede veje mere end 1 gang.

En række tidligere olympiske mestre måtte sande, at konkurrencen mellem topatleterne var blevet betydeligt hårdere i de fire år, der var gået siden de foregående olympiske lege i Amsterdam 1928. 6 atleter, der i alt vandt 7 guldmedaljer i Amsterdam, forsøgte at genvinde deres titler ved legene i Los Angeles. Hertil kom to guldvindere fra tidligere olympiske lege, der også deltog i Los Angeles. Blandt disse tidligere vindere af i alt 9 olympiske guldmedaljer lykkedes det kun for en enkelt at genvinde sin titel i Los Angeles. Det var ireren Patrick O'Callaghan, der i sit sidste kast sikrede sig sejren i hammerkast, i øvrigt efter at en anden veteran Ville Pörhöla fra Finland, guldvinder i kuglestød ved OL i Antwerpen 1920, havde ført konkurrencen i lang tid. Blandt tidligere olympiske mestre, der ikke lykkedes med at genvinde titlen, var store navne som Percy Williams fra Canada i 100 m, Harri Larva fra Finland i 1500 m, Paavo Yrjölä fra Finland i tikamp og Lord David Burghley fra Storbritannien i 400 m hæk.

USA blev helt som ventet klart bedste nation ved atletikkonkurrencerne. I alt vandt atleter fra USA guld i 11 af de 23 discipliner for mænd. Finland vandt 3 guldmedaljer, Storbritannien og Irland hver 2 guldmedaljer og Japan, Canada, Argentina, Italien og Polen alle hver en enkelt guldmedalje. USA vandt guld i 5 af de 6 discipliner for kvinder. Den sidste guldmedalje gik til Polen i 100 m løb.

Stjernen over alle andre i de kvindelige discipliner var Mildred Didrikson fra USA. Hun stillede op i 3 discipliner og overgik den bestående verdensrekord i dem alle. Hun vandt guld i spydkast og 80 m hæk og sølv i højdespring med samme resultat som guldvinderens.

Hos mændene blev to atleter dobbelte guldmedaljevindere, begge amerikanere. Det var Eddie Tolan, der sejrede i 100 m og 200 m, og William Carr, der sejrede på 400 m distancen og som yderligere var ankermand på USA's 4x400 m stafethold.

En overbevisende præstation leveredes af japaneren Chuhei Nambu, der vandt guld i trespring og bronze i længdespring samt yderligere deltog i Japans 4x100 m stafethold, der blev nr. 5 i finalen.

Denne artikel om Atletik ved OL i Los Angeles 1932 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy