Svømning ved OL i Mexico City 1968

1968 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Konkurrencerne i svømning i Mexico City blev afholdt i det nyopførte indendørs svømmeanlæg Francisco Marquez Alberca Olimpica i perioden 17.-26. oktober. I forhold til det foregående OL i Tokyo 1964 var antallet af discipliner på det olympiske svømmeprogram udvidet betydeligt i Mexico City. Mod 18 discipliner i Tokyo var der nu 29 discipliner på programmet, fordelt med 15 for mænd og 14 for kvinder. Nye discipliner var bl.a. 200 m fri stil for både kvinder og mænd og 800 m fri stil for kvinder, ligesom konkurrencerne i rygcrawl, brystsvømning og butterfly var udvidet fra to til fire discipliner hver.

USA var voldsomt dominerende ved svømningen i Mexico City. I alt vandt amerikanerne 21 ud af de 29 mulige guldmedaljer, 11 hos kvinderne og 10 hos mændene. Australien vandt tre guldmedaljer, Østtyskland to og Mexico, Jugoslavien og Holland hver en enkelt guldmedalje.

To amerikanere, Charles Hickcox og Debbie Meyer, blev de mest vindende atleter ved svømningen, hver med tre guldmedaljer. Hickcox sejrede i de to individuelle medleyløb og var første mand på USA's vindende hold i 4x100 m medley. Debbie Meyer sejrede i de tre længste fri stils distancer.

På USA's hold i 4x100 m fri og 4x200 m fri deltog 18-årige Mark Spitz, der dermed vandt sine første to guldmedaljer ved olympiske lege. Der var på forhånd stillet store forventninger til ham, men han formåede i de individuelle konkurrencer kun at vinde en sølvmedalje og en bronzemedalje. Ved det kommende OL i München 1972 skulle Spitz blive den helt store stjerne, og han svømmede sig her med yderligere syv guldmedaljer helt i top i den olympiske historie.

På trods af USA's mange sejre i det olympiske svømmebassin var det en skuffelse for amerikanerne, at de ikke kunne vinde mændenes korte crawldistancer. Her svømmede australieren Mike Wenden sig til sejre på både 100 m fri og 200 m fri foran de amerikanske favoritter Mark Spitz, Don Schollander og Ken Walsh.

Også østtyskeren Roland Matthes formåede at bryde den amerikanske dominans. Han vandt guld i begge discipliner i rygcrawl.

Svømmekonkurrencernes største bifald tilfaldt værtsnationens egen Felipe Munoz, da han den 26. oktober vandt guld i mændenes 200 m brystsvømning.

Denne artikel om Svømning ved OL i Mexico City 1968 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy