Langrend ved OL i Chamonix 1924

1924 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Langrendsruten ved OL var lagt ud rundt om Chamonix og fulgte på lange strækninger floden Arve. Der var to løb på programmet, 18 km og 50 km, begge for mænd. Begge løb startede og sluttede på det olympiske stadion.

Ved OL i Chamonix var det første gang, at skiløberne fra Norge, Sverige og Finland kunne mødes på neutral grund. Før den tid havde de store konkurrencer i langrend altid fundet sted i et af de tre nordiske lande som eksempelvis de årlige skiløb ved Holmenkollen i Norge og Vasaloppet i Sverige.

50 km distancen blev løbet den 30. januar som den første af de to langrendskonkurrencer, og 33 skiløbere stillede til start på en dag, hvor vejret med kulde og blæst stillede store krav til deltagerne. Løbet blev en stor triumf for de norske løbere, der sluttede på de fire første pladser. Norges store skinavn, Thorleif Haug, der havde vundet i Holmenkollen fem af de sidste seks gange, sluttede som guldvinder foran Johan Grøttumsbraaten.

Thorleif Haug vandt tre dage senere også guld på 18 km distancen, og samtidigt sejrede han i nordisk kombineret (skihop og 18 km langrend). Thorleif Haug blev dermed ligesom den finske skøjteløber Claes Thunberg tredobbelt guldvinder i Chamonix.

Denne artikel om Langrend ved OL i Chamonix 1924 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database