Svømning ved OL i Paris 1900

1900 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Svømmekonkurrencerne ved OL i Paris blev gennemført i dagene fra den 11. til den 19. august på en godt fem km lang, afmærket del af Seinen. Der var syv discipliner på programmet, alle for mænd, og der mødte deltagere op fra 12 lande.

Der blev konkurreret i tre discipliner i fri stil over henholdsvis 200 m, 1000 m og 4000 m, den længste svømmedistance ved OL nogen sinde indtil 2008, hvor der var en 10 km havkapsvømning på programmet ved OL i Beijing. De tre discipliner blev vundet af australieren Fred Lane, der vandt 200 m, og briten John Jarvis, der vandt både 1000 m og 4000 m. På 1000 m oplevede man det specielle, at franskmanden Verbecke vandt sit indledende heat med en afstand på næsten syv minutter (!) til nummer to. I finalen blev Verbecke dog kun nummer otte.

Tyskeren Ernst Hoppenberg vandt en konkurrence i 200 m rygsvømning.

Udover ovennævnte omfattede svømmeprogrammet tre mere usædvanlige discipliner. Den for nutiden mest mærkelige var vel en 200 m forhindringssvømning, hvor deltagerne bl.a. skulle klatre over en pæl, kravle over en række af sejlbåde og svømme under en anden række af både. Konkurrencen blev vundet af Fred Lane fra Australien, der også vandt 200 m fri.

En konkurrence i undervandssvømning, hvor man fik points, dels for hvor længe man kunne holde sig under vandet, dels for hvor langt man nåede frem, blev vundet af de to franskmænd de Vaudeville og Six. Flere kilder nævner dog, at danskeren Peder Lykkeberg var den bedste, men han havde svært ved at holde retning og svømmede nærmest i cirkel. Da man målte distancen som en lige linje, blev Lykkeberg kun nummer tre.

En holdsvømning, der ikke blev afviklet som et stafetløb, men hvor resultatet blev opgjort efter de enkelte svømmeres placering efter et indviklet system, blev vundet af et tysk hold foran tre franske hold.

I svømningen blev der opnået usædvanligt hurtige tider, et forhold der hovedsageligt hang sammen med, at svømmekonkurrencerne blev afholdt i Seinen, og at man svømmede med strømmen.

Denne artikel om Svømning ved OL i Paris 1900 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy