ved OL i St. Louis 1904

1904 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Svømmekonkurrencerne ved OL i St. Louis 1904 blev afholdt i dagene 5.-7. september i et gravet bassin, der i forbindelse med verdensudstillingen blev brugt af USA's Coast Guard til livredningsdemonstrationer. Der løb en lille flod igennem bassinet, hvilket medførte lidt strøm, der dog ikke menes at have generet svømmekonkurrencerne. Vendepunkterne var mærket med bøjer, og der var ingen markering af banerne, hvilket gjorde det vanskeligt for svømmerne at holde retning. Starten foregik fra en tømmerflåde, der lejlighedsvis sank.

Ud over at være olympiske discipliner var svømmekonkurrencerne også amerikanske mesterskaber. Dette hindrede dog ikke, at udlændinge kunne deltage, og ud over amerikanere var der atleter fra Ungarn, Tyskland og Østrig med i konkurrencerne.

Der var ti discipliner på programmet, alle for mænd. Seks discipliner var individuelle i fri stil over distancer fra 50 yards til en mile. Ungareren Zoltan Halmay vandt begge de korte løb over 50 og 100 yards, på 50 yards dog først efter en omsvømning. I det første løb var han tydeligt foran amerikaneren Scott Leary, men Leary hævdede, at Halmay havde svømmet ind i ham kort før mål. Dommerne kunne ikke afgøre sagen og dikterede en omsvømning. Denne vandt Halmay også. Halmays præstation var specielt imponerende ved, at han kun svømmede med armene uden at bruge benspark.

Charles Daniels fra USA vandt løbene over 220 yards og 440 yards, og tyskeren Emil Rausch tilsvarende løbene over 880 yards og en mile. To andre tyskere, Walter Brack og Georg Zacharias, sejrede i henholdsvis 100 yards rygcrawl og 440 yards brystsvømning. Endelig vandt et hold fra New York et stafetløb over 4x50 yards.

Den sidste disciplin var "hovedlængdespring", ukendt for nutiden, men i 1904 en almindelig disciplin i USA og Storbritannien. Efter et hovedspring i vandet skulle man uden at bevæge sig søge at komme længst muligt frem, inden hovedet på ny kom op af vandet. Konkurrencen blev vundet af amerikaneren William Dickey, der nåede ud på 19,05 m.

Denne artikel om ved OL i St. Louis 1904 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy