Svømning ved OL i London 1908

1908 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Svømmekonkurrencerne ved de olympiske lege i London 1908 var utvivlsomt det hidtil bedste svømmestævne nogen sinde. Konkurrencerne blev afviklet i et 100 m langt bassin bygget på inderkredsen i det olympiske stadion, White City Stadium. Det var første gang, de olympiske svømmekonkurrencer foregik i et egentligt svømmebassin.

Der var seks discipliner på programmet, alle for mænd: 100 m, 400 m og 1500 m fri stil, 100 m rygcrawl, 200 m brystsvømning og 4x200 m stafet. Konkurrencerne var spredt ud over perioden fra den 13. til den 25. juli. Niveauet var fremragende og der blev i alle seks discipliner opnået resultater, der kunne noteres som verdensrekorder, selvom der på dette tidspunkt ikke fandtes nogen officiel myndighed til registrering af rekorder. Det blev der i øvrigt under OL i London, idet repræsentanter for et antal lande besluttede at danne en international svømmeorganisation, det der senere blev til FINA.

Svømmere fra værtsnationen vandt guld i fire af de seks discipliner med Henry Taylor som tredobbelt olympisk mester. Han vandt både 400 m og 1500 m fri og var med på Storbritanniens vinderhold i 4x200 m. Amerikaneren Charles Daniels og tyskeren Arno Bieberstein vandt de to sidste guldmedaljer.

På 100 m mødtes verdens to topsprintere gennem flere år. Ungareren Zoltan Halmaj havde vundet guld ved de seneste olympiske lege i St. Louis 1904, og han blev også betragtet som indehaver af verdensrekorden efter at have svømmet på 1.06,8 i Wien i december 1905. Amerikaneren Charles Daniels var blevet nummer to efter Halmaj i St. Louis, men ved de uofficielle olympiske lege i Athen i 1906 var rækkefølgen blevet omvendt. Her vandt Daniels foran Halmaj.

I finalen startede Halmaj stærkest men ved 50 m var Daniels knebent i spidsen. Dette forspring holdt til mål, og Charles Daniels blev olympisk mester i tiden 1.05,6, ny verdensrekord. Zoltan Halmaj var tæt efter som nummer to i tiden 1.06,2.

Charles Daniels var 23 år, da han blev olympisk mester i 1908. Han indstillede sin karriere umiddelbart efter OL og bliver betragtet som den første store amerikanske svømmestjerne.

Denne artikel om Svømning ved OL i London 1908 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy