Atletik ved OL i Stockholm 1912

1912 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Atletikken blev indledt på det olympiske stadion straks efter legenes åbning, lørdag den 6. juli, med de indledende heats på 100 m og sluttede af med terrænløbet den 15. juli.

Der var 30 discipliner på atletikprogrammet, alle for mænd. For første gang blev der løbet 5000 m og 10.000 m ved OL. Der blev også for første gang bortset fra et tilløb i 1904 konkurreret i mangekamp, både femkamp og tikamp, samt i terrænløb. Til gengæld var det sidste gang, at stående spring og kast med begge hænder var på det olympiske program.

USA vandt guld i 16 af de 30 discipliner. Finland vandt seks og Sverige fire guldmedaljer.

Amerikaneren Jim Thorpe blev betragtet som tidens bedste atletikudøver, og han vandt da også som forventet guld i både femkamp og tikamp ved legene i Stockholm. Året efter blev han imidlertid anklaget for professionalisme og frataget medaljerne. I 1983, 30 år efter hans død, blev det fastslået, at der var begået uret mod Thorpe, og han blev på ny tildelt de to guldmedaljer.

Den store profil under atletikkonkurrencerne var den finske langdistanceløber Hannes Kolehmainen, der med tre guldmedaljer og en sølvmedalje kunne indlede den perlerække af sublime finske langdistanceløbere, "the flying finns" der med Paavo Nurmi i spidsen skulle komme til at dominere de olympiske atletikkonkurrencer i 1920'erne og -30'erne. Kolehmainens kamp mod franskmanden Jean Bouin på 5000 m hører til de mest berømte opgør i den olympiske historie.

Andre store præstationer på atletikstadion leveredes af amerikaneren James "Ted" Meredith, der vandt 800 m løbet i en ny imponerende verdensrekordtid, og af en anden amerikaner, Ralph Craig, der vandt begge sprinterløb.

Denne artikel om Atletik ved OL i Stockholm 1912 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy