Svømning ved OL i Paris 1924

1924 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Efter at svømmekonkurrencerne ved tidligere olympiske lege ofte var blevet afviklet i ret interimistiske anlæg, blev der til OL i Paris 1924 bygget et nyt, fint svømmestadion i bydelen Tourelles i den vestlige del af Paris. Anlægget rummede et 50 m bassin, og der var plads til ca. 10.000 tilskuere. Efter kontroverser svømmerne imellem ved det foregående OL i Antwerpen var der i Paris lagt tove ud til afmærkning af banerne, hvilket har været praksis siden.

De gode forhold og deltagelse af en række fremragende svømmere førte til et olympisk svømmestævne blandt de bedste. Opgørene på mændenes tre crawldistancer, 100 m, 400 m og 1500 m, mellem svømmere som amerikanerne Johnny Weissmuller og Duke Paoa Kahanamoku, svenskeren Arne Borg og australieren Andrew "Boy" Charlton hører til klassikerne i den olympiske svømmehistorie.

Der var 11 discipliner på programmet i Paris, fem for kvinder og seks for mænd. Som fire år tidligere ved OL i Antwerpen var amerikanerne også denne gang totalt dominerende. Svømmere fra USA vandt ni af de 11 mulige guldmedaljer. Kun 1500 m fri for mænd, som "Boy" Charlton vandt, og 200 m brystsvømning for kvinder, som Lucy Morton fra Storbritannien vandt, blev ikke vundet af en amerikaner.

I de kvindelige discipliner var de amerikanske vindere i de individuelle discipliner Ethel Lackie i 100 m fri, Martha Norelius i 400 m fri og Sybil Bauer i 100 m rygcrawl. Ethel Lackie blev dobbelt guldvinder, da hun også var med på USA' hold i 4x100 m fri. Blandt de kvindelige amerikanske svømmere bør også Gertrude Eberle nævnes. Hun vandt i Paris en guldmedalje som deltager på stafetholdet samt to bronzemedaljer, men rigtigt berømt blev hun den 6. august 1926 ved som den første kvinde at svømme over den engelske kanal, en svømmetur på godt 14 time.

Hos mændene blev Johnny Weissmuller tredobbelt guldvinder ved at vinde 100 m fri og 400 m fri samt i 4x100 m. Warren Paoa Kealoha genvandt sit olympiske mesterskab fra Antwerpen i 100 m rygcrawl, og den sidste amerikanske guldvinder var Bob Skelton i 200 m brystsvømning.

Denne artikel om Svømning ved OL i Paris 1924 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy