Svømning ved OL i Amsterdam 1928

1928 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Svømmekonkurrencerne ved OL i Amsterdam 1928 blev afviklet i dagene 4. - 11. august 1928. Der var 11 discipliner på programmet, fem for kvinder og seks for mænd., helt som ved de foregående olympiske lege i Paris 1924.

I det olympiske svømmebassin fik man et forvarsel om, hvad der ved kommende olympiske svømmestævner skulle komme fra Japan. Landet vandt sin første guldmedalje ved Yoshiuki Tsuruta i 200 m brystsvømning, og i flere af de mandlige discipliner var de i stand til at true de amerikanske favoritter.

USA's position som verdens stærkeste svømmenation var dog urokket i Amsterdam. Amerikanerne vandt seks af 11 mulige guldmedaljer. De fem øvrige guldmedaljer blev vundet af svømmere fra fem forskellige nationer.

I disciplinerne for kvinder genvandt Martha Norelius fra USA sit olympiske mesterskab i 400 m fri stil. Guldet på 100 m fri gik til Albina Osipowich, også fra USA, og de blev begge dobbelte guldvindere, idet de også deltog på det sejrende amerikanske hold i 4x100 m fri. De to sidste kvindelige discipliner blev vundet af hollænderen Maria Braun i 100 m rygcrawl og af tyskeren Hilde Schrader i 200 m brystsvømning.

Hos mændene stillede de tre store stjerner fra OL i Paris 1924, Johnny Weissmuller fra USA, Arne Borg fra Sverige og Andrew "Boy" Charlton fra Australien, igen til start. Weissmuller holdt sig denne gang til 100 m fri stil, som han vandt sikkert, samt 4x200 m, hvor han vandt sin karrieres femte og sidste guldmedalje.

Det store svenske svømmenavn, Arne Borg, der i årene 1921-29 satte ikke mindre end 30 individuelle verdensrekorder på de lange crawldistancer, vandt tre medaljer i Paris, men hans store olympiske øjeblik kom, da han vandt guld på 1500 m strækningen i Amsterdam med en klar sejr over "Boy" Charlton.

På 400 m fri var de to stjerner, Borg og Charlton, så optaget af at holde øje med hinanden, at de ikke opdagede den relativt ukendte argentiner, Alberto Zorilla, der på en yderbane arbejdede sig frem til en sensationel guldmedalje.

Den sidste mandlige disciplin, 100 m rygcrawl, gik til amerikaneren George Kojac, der blev dobbelt olympisk mester ved også at deltage på USA' stafethold.

Denne artikel om Svømning ved OL i Amsterdam 1928 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy