Atletik ved OL i Amsterdam 1928

1928 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Der var 27 discipliner på atletikprogrammet ved OL i Amsterdam, 22 for mænd og 5 for kvinder.

Efter lang tids diskussion, både i IOC og det internationale atletikforbund IAAF, fik kvinderne endelig lov til at deltage i atletik ved OL, selv om der i første omgang kun blev optaget fem discipliner for kvinder på det olympiske program. Kvinderne kvitterede for tilliden ved at sætte nye verdensrekorder i samtlige fem discipliner.

Tyskeren Anni Holdmann indskrev sig i den olympiske historie ved at blive den første kvinde, der vandt en olympisk atletikkonkurrence, da hun den 30. juli sejrede i første indledende heat på 100 m.

En anden tysker, Lina Radke, fik med sin sejr på 800 m æren af at være den første tyske atlet, der vandt en olympisk guldmedalje.

Tilsvarende blev japaneren Mikio Oda, der sejrede i trespring, den første asiat, der vandt en olympisk guldmedalje. En anden japaner, Kinuye Hitomi, blev den første kvindelige asiat, der deltog ved OL. Hun mødte frem som verdensrekordholder i længdespring, men hendes favoritdisciplin var ikke på programmet i 1928. I stedet stillede hun op på 800 m, hvor hun erobrede sølvmedaljen.

Finnerne var igen dominerende i en række discipliner, selvom deres store stjerne Paavo Nurmi, der efterhånden var blevet 31 år, denne gang kun vandt en enkelt guldmedalje og to sølvmedaljer. På 1500 m tog finnerne guld og bronze, på 5000 m guld og sølv, på 10.000 m guld og sølv, i 3000 m forhindringsløb alle tre medaljer og i maratonløbet bronze. Den finske dominans var overvældende og uden sidestykke i den olympiske historie. OL i Amsterdam blev til gengæld den sidste gang, hvor "the flying finns" var totalt dominerende på mellem- og langdistancerne. Et af atletikhistoriens store undere lakkede mod enden i takt med at de største finske stjerner, Nurmi og Ritola, blev ældre.

Marathonløbet blev vundet af Boughera El Quafi, der stillede op for Frankrig, men var født i Algier. El Quafi blev derved den første af en lang række af fremragende nordafrikanske langdistanceløbere.

Med den ret ukendte canadier Percy Williams uventede dobbeltsejr i sprinterløbene og briten David Lord Burghleys sejr på 400 m hæk, havde amerikanerne det vanskeligt i flere af deres traditionelle paradediscipliner ved OL. Det forhindrede dog ikke, at USA blev klart bedste nation med 9 guldmedaljer ud af de 27 mulige. Finland vandt 5 guldmedaljer, Canada 4 og Storbritannien 2 guldmedaljer.

Denne artikel om Atletik ved OL i Amsterdam 1928 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy