Svømning ved OL i Los Angeles 1932

1932 Sorry, your browser does not support inline SVG .
Svømmekonkurrencerne ved OL i Los Angeles 1932 fandt sted i Olympic Swimming Stadium, der havde plads til 10.000 tilskuere, og som lå tæt ved det olympiske stadion. Der var elleve discipliner på svømmeprogrammet, seks for mænd og fem for kvinder, helt som ved de foregående olympiske lege i Amsterdam 1928.

I svømmehallen oplevede man et reelt tronskifte i de mandlige discipliner, hvor japanske svømmere chokerede det sejrsvante hjemmepublikum ved at vinde fem ud af seks mulige guldmedaljer. Herudover vandt de fire af seks mulige sølvmedaljer, og i 100 m rygcrawl gjorde japanerne rent bord med en tredobbelt sejr. Det mest chokerende var måske, at de japanske svømmere næsten var børn, teenagere på 13-17 år!

De japanske svømmere var ukendte for de fleste. Deres guldvindere var Yasuji Miyazaki i 100 m fri, Kusuo Kitamura i 1500 m fri, Masaji Kiyokawa i 100 m rygcrawl, Yoshiyuki Tsuruta i 200 m brystsvømning samt i 4x200 m fri. Tiderne med de gammelkendte stjerner som Johnny Weissmuller fra USA, Arne Borg fra Sverige og "Boy" Charlton fra Australien var definitivt forbi.

Blandt de mandlige discipliner var det kun 400 m fri, der ikke endte med en japansk sejr. Her vandt amerikaneren Clarence "Buster" Crabbe efter en hård kamp med den franske verdensrekordindehaver Jean Taris.

I kvindernes discipliner var USA' svømmere lige så overlegne som japanerne i mændenes discipliner. Amerikanerne vandt fire af de fem mulige guldmedaljer. Den store stjerne var Helene Madison, der med guld på både 100 m fri og 400 m fri samt i 4x100 m fri blev tredobbelt guldvinder. Madison havde været de seneste par års helt dominerende kvindelige svømmer og havde over en periode på knap halvandet år sat 20 nye verdensrekorder på distancer fra 100 yards til en mile. På 100 m fri sejrede hun foran Hollands 14-årige Willemintje "Willy" den Ouden, der umiddelbart før næste OL i Berlin 1936 satte en sublim verdensrekord, der stod i over 20 år.

100 m rygcrawl blev vundet af Eleanor Holm fra USA, verdensrekordholder og forhåndsfavorit, der udover at være en fremragende svømmer også blev berømt for sit glamourøse og meget aktive sociale liv. Den forsvarende olympiske mester, Maria Braun, havde kvalificeret sig til finalen, men måtte pludseligt indlægges på hospital med en blodforgiftning, opnået efter Brauns egen opfattelse under mystiske omstændigheder.

200 m brystsvømning var den eneste svømmedisciplin, der ikke blev vundet af enten en japaner eller en amerikaner. Her sejrede Australiens 16-årige Clare Dennis foran Hideko Maehata, Japans eneste kvindelige medaljevinder, og den danske verdensrekordindehaver Else Jacobsen.

Denne artikel om Svømning ved OL i Los Angeles 1932 er baseret på de olympiske leges officielle rapporter og Olympian Database
English flagDanish flag

Olympics
Facts & Information

All-time Medal Table All-time Medal Table Olympic Games

Olympic Sports Database Olympic Sports

Nations in the Olympics
Nations in the Olympics

Future Olympics Future Olympics
 
Copyright & Disclaimer    Sportsencyclo    Privacy policy